Професионално прегряване или некомпетентност. Това са възможните причини за случилото се в Бургас смятат хората, обучаващи бъдещи учители. Според тях един от начините за откриване на проблем е чрез психотест на учителите, съобщава Нова тв.

Според Наредба на Здравното министерство от 2017 г., психотестовете трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. В края на миналата година обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше окончателно отменена.

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите са: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и дори педофилия.

В крайна сметка обаче министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут".

Проблем за преподавателите са многото отговорности и задължения, както грижата към децата, така и административни, а също и ниската заплата. Както и завишените изисквания на родителите.

Резултатът. "И моят кабинет, и на колегите, които дават такава помощ, са пълни с учители, които търсят начин да се справят със стреса и непрекъснатото психично напрежение, на което са подложени", обяснява Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

След 30 години стаж в обучаването на бъдещи педагози, психологът и преподавател в Алма матер, Христо Монов е на мнение, че критериите за прием стават все по-занижени. В момента в специалност "Предучилищна и начална педагогика" се влиза само с оценките от матурите. А задължителното събеседване с кандидатите вече го няма.

"И попадат хора, които са прекрасни иначе. Но имат определени личностни характеристики, които не са подходящи за професията на детския учител - по-голяма интровертност и от там дефицити в общуването", на мнение е Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите.