Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет.

Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели", пише "Сега". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

"За да се реализира човек в българската икономическа среда, той непременно трябва да завърши нашето висше училище", убеждава ректорът на ВУАРР и гарантира на студентите, че ще "научават не само общоприетите пакети от знания, но и тънкостите, специфичните особености и слабостите в обществените реалности". Той им обещава още да им разкрие тайните на успеха и формулите на някои принципи като "Да бъдем играчи, а не запалянковци!" и др.

Описаните възможности за реализация на дипломираните висшисти пък не могат да се изброят на пръстите на двете ръце - "в управлението на общините, туризма, финансовите институции, счетоводните къщи, банките, управлението и икономиката на агробизнеса, управлението на информационните системи, като системни администратори, управление на проекти, маркетинг и реклама, управление на човешките ресурси, артмениджмънт, международен бизнес". Според рейтинга на университетите безработицата сред завършилите администрация и управление във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е 4.71%, а по втората предлагана от вуза специалност икономика - 4.77%.

Друг частен пловдивски университет - Висшето училище по сигурност и икономика - е възприело почина на колегите си и предлага "само сега" специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс. Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът "доведи приятел" и я използва в тазгодишната си кампания. "Във връзка с големия интерес към новите специалности на ВУСИ ръководството обявява следните нови преференции за кандидат-студенти: намаление на таксата за приети първокурсници, които доведат за кандидатстване свой приятел", гласи съобщение на сайта му. Колко е "редовата" такса обаче, от съобщенията не става ясно. Вузът приема само с оценки от матурите, а за улеснение на кандидатите подаването на документи е организирано онлайн.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър, които варират от 250 до 380 лв. Въпросните "късметлийски" специалности са все с огромен недостиг на кадри - педагогика на обучението по..., филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята. Вузът във Велико Търново може да се похвали и с акция "Рано рани" още от декември 2016 г. Тогава на бъдещите кандидат-студенти е предложено да си изберат предварително специалност и форма на обучение (редовна или задочна) в над 20 професионални направления. Другата предложена опция е да си запазят място в "една любима специалност" от въпросния списък с гаранции от университета за по-късно записване.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти - около 45 хиляди души (при около 49 хил. души за м.г.). Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование, целяща стимулирането на качествените специалности. Т.г. например приемът по икономика, администрация и туризъм е силно орязан за сметка на направления, изпитващи глад за кадри, като математика, педагогика, информационни и комуникационни технологии и т.н. Въпреки различните бонуси от държавата обаче и тези специалности м.г. не успяха да запълнят отпуснатите им бройки.