Община Бургас напомня на родителите на бъдещите ученици, че от утре, 11 май /четвъртък/ в 08.00 часа електронна система за прием в първи клас ще бъде активирана в режим за кандидатстване. Записването и регистрирането на децата онлайн се извършва на сайта: https://www.uburgas.org/.

Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 18.00 часа на 22 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 2 юни в електронната система. Родителите на приетите на първо класиране деца ще могат да ги запишат в срок от 5 до 12 юни.

Родителите на неприетите на първо класиране деца /или такива, които не са участвали в първия етап/ могат да променят реда на желанията за второ класиране от 19 до 23 юни. Резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 28 юни, а записването ще бъде от 30 юни до 6 юли.

Свободните места в първи клас в бургаските учебни заведения преди началото на приема в четвъртък отново са повече от предните години. Тази година те са 2156 /в цялата община- 2266/ за сравнение с предходните две години, когато са били 1980 през 2022 г. и 1914 през 2021 г.

Родителите трябва да знаят, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло над 3 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаното от вас училище, ще получите 300 точки. Дете с постоянен или настоящ адрес извън съответния прилежащ район на даденото училище, ще получи едва 1 точка. Тези родители, които нямат възможност да направят това онлайн, могат да подадат регистрационния талон на място в даденото учебно заведение.

Най-често срещаната грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат учебно заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в училище в ж.к. „Меден рудник“. За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО.

Бургас продължава да увеличава капацитета на училищната си инфраструктура. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изградени нови училищни корпуси на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.