В момента ситуацията не позволява и не е разумно да върнем всички ученици в училище. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си в село Биркова в община Велинград. Той допълни, че ваксините са това, което ще ни позволи още в края на тази учебна година и следващата да имаме изцяло присъствено обучение.

Вълчев обясни, че децата и учениците са част от веригата на разпространение, тъй като малко или много свързват множество малки мрежи в една голяма. Затова и двете крайните били рискови – едната, че не трябва да връщаме учениците в училище, другата – че всички трябва да останат вкъщи. По думите му ако отворим всичко в момента рискуваме да затворим болниците.

Министърът посочи, че от вътрешните данни на системата се потвърждавала тенденцията по-малките деца да разпространяват вируса по-малко. В забавачките болните били по- малко отколкото в училищата. Големите обаче общуват повече помежду си, пътуват с градски транспорт и спомагат за разпространението на вируса, както е при възрастните. Затова по думите на Вълчев трябва да се прави разграничение между малките и големите ученици. „Няма среда, която да не допринася за разпространението на заразата, но в никакъв случай учениците и децата не са най-големите разпространители”, заяви още министърът.

Той подчерта, че сме направили добре, че учителите са били включени във втората фаза на ваксинацията у нас, тъй като това ще позволи по-бързото връщане на учениците. „Следващата учебна година вероятно ще имаме условия за присъствено обучени, трябват ни още няколко месеца да достигнем по-висок процент на ваксинирани”, каза Вълчев. Той посочи, че учителите, които са се ваксинирали, са 4 пъти по-малко като процент заболели.

Министърът бе категоричен, че няма предпоставки за удължаване на учебната година, тъй като няма изоставяне в тематичното разпределение. „Дори спрямо предходни години много училите са по-напред в учебната програмата. Защото сега имаме повече учебни дни, отколкото предходни години, когато имаше и грипни ваканции, по време на които не се учеше, екскурзии”, посочи Вълчев. Той допълни, че децата в предучилищна възраст и началния етап не са били повече време неприсъствено, отколкото други години, затова и при тях няма условия да говорим, че има натрупани дефицити. „Това са най-важните години за постигане на базови умения, те не могат да учат сами. За съжаление 5-12 клас не успяхме да съхраним за по-продължителен период присъствено обучение.Смятаме все още, че вариантът с редуването е най-разумният. Надяваме се да няма друго затваряне, а това зависи от ваксинацията, от развитието на пандемията”, каза министър. Той допълни, че проблем обаче била загубата на мотивацията за учене в електронна среда.

Дефицитите били различни при различните деца. Затова целият юни в училищата ще се провеждат допълнителни обучения. „Имаме този механизъм. При слаб успех – срочна или годишна оценка слаб 2, те се обучават допълнително. Миналата година включихме и децата, които не са участвали ефективно в електронното обучение по преценка на учителите”, обясни Вълчев.

Електронното обучение ще остана и занапред. То обаче ще бъде за възлагане на задачи, контрол на изпълнението им, така наречена персонализация на ученика. „Учителите ще имат възможност да правят електронни тестове с електронните платформи, те ще им помагат с алгоритми да анализират образователните трудности на всяко едно дете и персонализирано ще им насочват електронни уроци”, обясни министърът. Той посочи, че от МОН са си поставили за цел до 4-5 години да имаме платформа с безплатни отворени електронни уроци по всички теми, дисциплини и класове. На учителите пък ще им се плаща за направата им.