Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев утвърди нови дати за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, съобщават от МОН.

През март и април те бяха отложени заради противоепидемичните мерки у нас.

Националният кръг на олимпиадата "Знам и мога" ще се проведе на 15 май. По български език и литература ще бъде на 6 юни, по английски и испански език - на 5 юни, а по немски език - на 9 май. Олимпиадата по математика за 7 и 8 клас ще e на 15 май, а за 9 и 12 клас - на 15 и 16 май. Националният кръг по информационни технологии и по гражданско образование ще се състои на 8 май. По лингвистика пък е насрочен за 12 май, по философия - за 5 юни, по история и цивилизации - за 12 юни, а по география и икономика - за 13 юни.

Теоретичният кръг по физика ще бъде на 9 май, а експерименталният - на 5 юни. Олимпиадите по астрономия и по биология и здравно образование ще бъдат на 6 юни, а по техническо чертане на 13 май. Учениците от 5 до 12 клас ще могат да се явят на състезанието "Европейско кенгуру" на 29 май. Пролетните математически състезания за 4 клас ще бъдат на 8 май, а за учениците от 7 до 12 клас - на 9 май. Състезанията по информатика ще са на 7 и 8 май, а по компютърни мрежи на 12 юни.

За 8 май са предвидени тестовите задачи на олимпиадата по химия и опазване на околната среда за учениците от гимназиален етап. Областният кръг на националния конкурс "Бог е любов" и общинският кръг на националното състезание по безопасност на движението по пътищата ще се състоят до 8 май. Областният кръг на състезанието за безопасност на движението по пътищата пък е насрочено за 15 май.

Националният кръг на ученическите олимпиади и състезания ще се провежда на територията на съответната област. Изключение правят състезанията от Националния спортен календар на МОН, от Националния календар за изяви по интереси, националните състезания по професии и по безопасност на движението по пътищата. Те ще се организират в определен център заради по-малкия брой участници и спецификата на състезанията.