В затворите също ще бъде открита новата учебна година. Справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" показва, че от 6443 лишени от свобода във всички затвори, 986 са включени в учебната дейност през 2020/2021 г., съобщава Bulgaria ON AIR.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях. Обучението е от 1-ви до 12-и клас. Първокласниците в местата за лишаване от свобода тази година са 75. Най-много са учениците в София – 232. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 207. В Сливен, където е единствения затвор за жени – 48, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца са 24.

Учебният процес ще протича съгласно утвърдените от Министерството на образованието и науката "Насоки за работа в системата на училищното образование през учебната 2020-2021 г. в условията на COVID-19", както и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването.

В случай, че епидемичната обстановка се влоши има алтернативни форми на продължаване на образователния процес, съобщиха от Министерството на правосъдието.