„Трудна ще бъде годината, надяваме се това превлкючване да бъде за по-малко класове и за по-кратко време, но всичко зависи от развитието на епидемичната ситуация, от прилагането на мерките. Като цяло отхвърлихме стратегиите на хибридно-смесено обучение с редуване на класовете, избряхме превключване и реализиране на модела на невзаимодействие между паралелките, подобно приложихме в детските градини. По отношение на групите, това намялава епидемичната среда на взаимодействие, но не я прави абсолютно безопасна. Няма такава абсолютно безопасна среда никъде. Това трябва да е ясно. Ще бъде трудна година, защото трябва да балансираме между правото на здраве и правото на образование.“, това заяви в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев. В морския град се провежда работна среща между началниците на Регионалните управления по образование, която продължава два дни.

„Не може да си позволим децата да стоят вкъщи още дълго време, защото страда социализацията. Всяко училище е различно, вероятно ще имаме различна епидемична ситуация в различните области през следващите месеци. Ще бъдем в готовност. Всяко едно училище ще бъде в готовност да превключи на обучение в електронна среда. Показахме, че можем цялата система да превключим за дни. Ще бъдат готови в рамките на 24 часа да преминат в обучение в електронна среда. Има задължителни мерки, които са свързани преди всичко с дезинфекцията, с носенето на маски, уведомяването на родителите, а останалите – училищата ги избират, така че да намалят взаимодействието между учениците, като съзнаваме, че всички училища са различни.“, каза Вълчев.

Той добави, че за местата, където се смесват учениците и учителите – преди всичко коридорите, има списък от препоръчителни мерки. „Те не са задължителни. Някои ще изберат между часията да бъдат по различно време, но не могат за всяка паралелка, а за отделни групи паралелки. Други сливане на класове, възможност на учениците по всяко време да излизат до тоалетна. Всяка мярка си има позитиви и негативи. Негативът например е шумът, който ще се създаде, докато другите деца учат. Училищата ще преценят. Някъде е възможно да разделят стълбищата, да разделят коридорите, различни са като архитектурни решения. Те ще решат. Със сигурност учителската стая няма да е това, което сме свикнали в традиционния смисъл, училищните столове ще бъдат с по-разширен график и т.н. В общия случай за физкултурните салони ще има една паралелка. Ще се ограничи спортуването на две паралелки едновременно или пък, ако има две паралелки, те не трябва да се смесват. Колкото повече заниманията трябва да са изнесени навън, докато времето позволява.“, каза още Вълчев.

Министерството е поръчало социологическо проучване, според което данните са 5:1 за родителите, които искат присъствено обучение към тези, които желаят децата им да останат вкъщи. „Това е нормално, защото се натрупаха много месеци в кря на учебната година, през които децата си останаха вкъщи. Има натрупано психологическо напрежение, старад социално-емоционалните им умения, липса им социализацията.“, каза министърът.

Той зяви, че не се предвижда масово тестване на учителите преди началото на учебната година. „Ще бъдат тествани при наличието на болни, с които са взаимодействали.“, каза той.