Представители на неправителствени организации за защита на животните се събраха днес пред дома на мъжа от Средец, който беше заснет във видеоклип как бие кучето си с маркуч.

Кадрите предизвикаха всеобщ гняв срещу жестоките методи на стопанина. Никой от хората, които дойдоха днес пред къщата му, не вярва във версията, която той е дал пред полицията – че докато сменя каишката на животното, то е проявило агресия.

Кучето днес беше в двора, вързано със синджир и по нищо не личеше да има зъл характер, напротив – въпреки присъствието на непознати хора на оградата, многобройните позвънявания и подвиквания от чужди гласове, то не реагира лошо. Не само, че не лаеше, но и дружелюбно махаше с опашка, гледайки към хората. Това стана повод за коментари, че най-вероятно стопанинът използва жестоките похвати, за да накара кучето да бъде пазач и да реагира зло.



Изказано бе мнение, че за целта се използва именно маркуч, тъй като той не оставя следи по тялото при побой.

„Дойдохме тук, за да изземем кучето по законов ред, заради нехуманно отношение към него. Потърсихме стопанина, за да ни предостави декларация за евентуално осиновяване, но той не ни отвори. Не знаем дали е на работа или е вкъщи, но се крие, но ние ще продължим да следим случая”, каза Неда Недина от „Милосърдни сърца”.

Представителите на организациите забелязаха, че животното има ушна марка, което означава, че е общинско. По неофициана, но достоверна информация на БургасИНФО кучето е било осиновено преди година от общинския приют в Бургас.

„Ще видим как точно стои въпросът с прибирането на кучето в тази къща, както и дали е чипирано и заведено в община Средец за плащане на съответните такси и тогава ще преценим по какъв ред да действаме”, каза Недина.

Тя добави, че се увеличават случаите на насилие над животни и дори днес, докато бяха пред съответния дом в Средец, зоозащитниците забелязаха как в друг двор беше удряно куче.

Представителите на зоорганзиациите бяха посрещнати на място от две патрулни полицейски коли.

Припомняме, че видеоклипът предизвика голям обществен отзвук след разпространението му в социалните мрежи и ще продължаваме да следим случая.