Случаят е сложен и необичаен, защото става дума за дете, настанено в социален дом, поради това, че неговият жив родител – бащата и неговият най-близък родственик – бабата по майчина линия, са в трайна невъзможност да полагат грижи за него. Оттам насетне следва въпросът дали най-добрият интерес на детето, което е основният принцип в Закона за закрила на детето, е то да бъде настанено в социален дом, при положение, че има близък родственик, който нееднократно е изразявал желание да го отглежда, било като следствие на действие от Закрила на детето това дете да бъде настанено в дома на този близък родственик, било, ако се извърши процедура по осиновяване. Това заяви адвокат Ели Димова, която от дни е поела трудната битка на 57-годишната Жана Динева от бургаското село Брястовец, която от години се бори да осинови децата на своята убита племенница – 13-годишния Николай и 11-годишния Борислав. Миналата неделя Ники се удави в морето край Моста в Бургас, а брат му Боби продължава да живее в социалния дом „Ронкали“. Жана продължава по трудния път, за да търси възможност да осинови поне Боби. Нейната история, която ви разказахме вчера, предизвика вълна от съпричастност - ВИЖТЕ ТУК. С редакцията на БургасИНФО се свързаха общински съветници, юристи и граждани, които изразиха готовност да помогнат за по-бързото решаване на казуса. Зад Жана застанаха и нейните колеги от строителната фирма, в която тя работи.

Припомняме, че майката на двете момчета е убита от бащата, който в момента е в затвора. Децата имат и баба, която обаче няма възможност да ги гледа. Според юристи най-бързо казусът може да бъде решен с адекватна реакция от дирекция „Социално подпомагане“.

„За съжаление - г-жа Жана Динева, която е леля на починалата майката на детето, не може да се възползва от облекчената процедура на член 82, ал.2 от Семейния кодекс, при съгласие на живия родител, да се развие една процедура по осиновяване от нея. В този случай, действията, които трябва да се извършат, са от компетентността на дирекция Социално подпомагане, които осигурявайки най-добрия интерес на детето, би следвало да извършат действия по настаняването му в дома на г-жа Динева, където то да се отглежда в семейна среда под грижите на един родственик, още повече, че това е човек, когото момчето познава и може да живее спокойно при него.“, каза адвокат Димова.

Адвокат Ели Димова

Тя заяви, че към настоящия момент не е воден разговор с бащата, затова дали той е съгласен детето му да бъди осиновено от Жана Динева. „В момента има вясящо производство, образувано по инициатива на колега с искане съдът да лиши бащата от родителски права. Това производство не е приключило със съдебно решение. Съществува вероятност и то да бъде обжалвано, тъй като то не е окончателно. Този въпрос няма да бъде разрешен скоро. Ако пък му отнемат правата, това дете остава действително без родител и единственото, което му остава, е да разчита на действията на тази дирекция, която трябва да прояви по-активни и адекватни действия, за да осигури най-доброто за него. В случая настаняването му в социален дом не е най-доброто разрешение за едно дете. Престоя в този дом след инцидента с неговия по-голям брат вероятно ще бъде още по-мъчителен и травмиращ.“, каза адвокат Димова.

С трудната битка, която води Жана, са запознати и нейните колеги, които са готови да съберат подписка в нейна подкрепа.

„Тя е разбран човек, който умее да работи в екип, всички я уважават. Съпричастни сме с нейното положениие Ако трябва ще направим подписка, за да може да й помогнем. Знаем историята на децата, тъжна е и то много. Надяваме се тя да се пребори.“, каза Дойчин Христов.

Колегите на Жана я подкрепят в битката

БургасИНФО ще продължи да следи развитието на случая и дали и кога ще бъде взето най-правилното решение за бъдещето на малкия Борислав.