Емил Караниколов: Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добри цени на горивата

img

Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че намерението на държавата да влезе на пазара на горивата е след становище на Комисията за защита на конкуренцията преди една година. Тогава заключението е било, че няма достатъчно данъчно складове като обем и брой, което пречи на конкуренцията. Ако искаме да има нови представители на сектора в страната, но няма достатъчно данъчни складове, те няма да влязат, обясни Караниколов.

Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията, уточни Емил Караниколов.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Това за бензиностанциите интересува хората, защото те са свикнали да виждат държавното и искат държавното. Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото.

На тези бензиностанции гражданите ще получат качество, допълни Караниколов.
Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавата ще влиза за определен период да подпомага. Ще влиза в дружества. Неизбежна е намесата на държавите
в икономиката.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Ако досега едри бизнесмени, свързани с петролния бизнес в България, не са били лоялни и не са спазвали необходимите добри практики, всеки трябва да се притеснява.

Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората, обясни Караниколов.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Не е вярно, че държавата не може да управлява добре държавните предприятия. Вижте как се движат държавните предприятия в последните години, включително и сега в пандемия.

Министърът коментира и разследването за картел на пазара на горивата.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Горе-долу познавам законодателството, доказването на картел е изключително трудно.

Караниколов подкрепи и мнението на финансовия министър за намаляване на ДДС за кафета, ресторанти и хотели.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Работите на всички финансови министри и на финансовите директори е да пазят бюджетите на институциите - в случая, на финансовия министър да пази държавния резерв - негова работа е да има повече приходи и по-малко разходи. Истината е следната, промени в ДДС и в данъчното законодателство трябва да се правят след изключително дълги и абсолютно правилни анализи, защото това са парите на държавата.

По думите му, ако има намаляване на ДДС, то трябва да е временно и да е съпроводено с изслетляване на ресторантьорския бизнес, който няма да може да наема хора на заплата по-ниска от 800 лева. Намалението ще даде ориентир на държавата дали е добре да има диференцирани ставки на косвения данък.

Източник БНТ

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас