Дългогодишен служител на НСО е ръководил престъпната група, която стои зад убийството на Станка Марангозова. Бизнесдамата бе разстреляна в колата си от моторист през октомври миналата година в столицата.

Поръчителят на убийството е избягал от България през март и към момента се издирва чрез Интерпол. По информация на "По света и у нас" той е доведеният син на бившия социален министър Емилия Масларова - Иво. По-късно тя коментира за БНТ, че не поддържа връзка с него.

Служителят на НСО е получил от Масларов аванс от 50 хил. лева за мократа поръчка.

Според прокуратурата подполковникът от НСО е организирал цялото убийство, проучвал маршрутите, по които се движила Марангозова и купил мотора, с който физическият убиец е извършил разстрела.


Бизнесменът Иво Масларов е обявен за издирване с Европейска заповед за арест и червена бюлетина за издирване на Интерпол. На него му е повдигнато задочно обвинение за поръчителство на убийството на Марагонзова.

Масларов е имал спор с жертвата си Марагонзова за пари, които й дал да управлява. Бизнесменът имал претенции за по-големи от осигурените печалби. Масларов и Марагонзова се познавали повече от 10 г.

Бизнесменът и съдружникът му Веселин Денков са разследвани от специализираната прокуратура за изнудване на Марангозова. Тя е убита само ден преди да започне делото срещу тях в Специализирания наказателен съд.

Жертвата е била и основният свидетел. По нейна жалба е започнало разследването в Специализираната прокуратура и са събрани доказателства, които са довели до внасянето на обвинителен акт в съда. Станка Марангозова е била призована за първото заседание по делото.

Според разследващи, именно споровете за пари и делото срещу Масларов са мотивите му да поръча убийството на Марангозова.

Няколко години Масларов притискал Марангозова за пари и тя му плащала от личните си средства. Марагонзова е водила и няколко граждански дела срещу Масларов. Те са приложени като доказателства по разследването за убийството й.

Източник БНТ