Неправоспособният шофьор Николай Дечев, който прелетя с БМВ по пешеходните улици в центъра на Бургас и катастрофира на площад „Тройката“ е дал безумно обяснение за постъпката си пред Районния съд в Бургас. Днес, както съобщихме, беше гледана мярката му за неотклонение, като заседанието се проведе с видеоконферетна връзка. Той заявил, че не познавал улиците на града. „На него му бе дадена възможност да изложи своето становище пред съда, но не му бяха задавани въпроси по същество“, каза прокурор Маджаров.

Не е обяснил защо не е спрял пред полицаите, нито от какво е бил афектиран. „Разследването е в начална фаза. Не разчитам той да бъде достатъчно искрен. Към момемнта той е изцяло непраспособен водач“, поясни прокурор Маджаров.

Както вече съобщихме Районният съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В съдебното заседание, защитникът на обвиняемия пледира искането за задържането под стража спрямо Николай Д. да бъде оставено без уважение и спрямо него да бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Според защитата, Николай Д. не е познавал града, което изключва умисъл за извършване на деянието – хулиганство и че здравословното състояние на обвиняемия не е добро и Николай Д. трябва да се лекува.

Районен съд – Бургас счете, че от проведените до момента процесуално-следствени действия в досъдебното производство са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Николай Д. е извършител на престъпленията, за които е обвинен. Всяко от обвиненията се отличава с изключителна дързост и цинизъм и макар всяко от тях по отделно да не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, обосновава вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Николай Д. Настоящият съдебен състав намери, че с действията си обвиняемият е поставил в риск намиращите се към този момент на пешеходната зона в Бургас граждани и липсата на жертви се дължи единствено на случайност и късмет. Тезата на защитника, че Николай Д. не познава града, според съда не оневинява неговото поведение, а е единствено опит за избягване на отговорност. Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение и личността на обвиняемия, мотивираха Районен съд – Бургас да вземе мярка „Задържане под стража“. Николай Д. е многократно осъждан и наказанията по предходни негови осъждания не са имали предупредителен и превъзпитателен ефект спрямо него, което обосновава извода на съда, че е налице безспорна опасност Николай Д. отново да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Съществува и опасност обвиняемият да се укрие.