Преподавателят по български език и литература от Поморпие Диана Николова написа трогателно писмо в знак на благодарност към стоматолога д-р Слави Славов. Публикуваме го, защото по време на извънредно положение, когато много зъболекари отказват да приемат пациенти, е важна всяка оказана помощ и нейното оценяване. Ето какво се казва в писмото, изпратено до Община Поморие:

Скъпи съграждани,

Искам да изразя възхищението си от духовната сила и всеотдайността, обуславящи избора на зъболекаря д-р Слави Славов, който в условията на пандемия, наричана чумата на XXI век, продължава да изпълнява своите професионални задължения, да обслужва своите пациенти, нуждаещи се от квалифицирана медицинска помощ. Това е поведение на човек, който е станал лекар по призвание, това е лекар, който дълбоко осъзнава смисъла на положената Хипократова клетва и е осветил душата си със светлината на доброто. Нима има нещо по-стойностно от това в едно апокалиптично време, време на морална недостатъчност и страх, сковал душите, да останеш верен на призванието си, на тези, които се нуждаят от професионалните ти умения и знания?! Защото тя – болката – идва нежелана, неочаквана, без да се интересува от разпоредбите на въведеното от правителството извънредно положение. Не се интересува, че не можеш да отпътуваш до друго населено място и да потърсиш нужната ти специализирана медицинска помощ, ако в гр. Поморие не можеш да я получиш. Но д-р Славов очевидно умее да вижда страданието на другите със сърцето си, умее да превъзмогне страха, присъщ на всяко живо човешко същество във време на изпитания, и да продължи да бъде добър лекар, проявяващ професионална висота, като онези другите лекари, които са на първата фронтова линия във ВМА, в „Пирогов“, в Александровска болница и пр.

Разбира се, да си добър човек и професионалист не е лесна позиция и именно затова е издигната в ценност и е уважавана от хората.

Благодарим ти, доктор Слави, защото виждаме, че за теб и твоята асистентка няма невъзможни пътища, няма непреодолими трудности и изпитания. Вие носите в себе си един по-чист и по-добър свят. В каквото и време да живеем, в каквато и действителност да съществуваме, винаги има устойчиви ориентири и ценности, които определят най-автентичните прояви на нашата човешка природа. Това е добротата и високият професионализъм, това е примерът на един достоен лекар! Пример за подражание!

Бъдете благословени, докторе – Вие и Вашата асистентка, защото сте едни от героите на нашето време, на нашия град! Респект и дълбоко уважение! Гордеем се с вас!

Пожелавам на всички, които в тези трудни времена са в услуга на съгражданите си, изпълнявайки професионалните си задължения, да имат вяра в себе си, надежда в мислите си, съпричастност в отношенията с другите, късмет, и най-вече здраве!!!

Ще завърша с думите на великия Лудвиг ван Бетовен: „Аз не познавам друг белег на превъзходството освен добротата“.

Диана Николова

Магистър филолог – преподавател по български език и литература