Кметът на Поморие Иван Алексиев: Започна седмица, в която личната отговорност, съзнание и самоконтрол ще бъдат най-важни

img

„Точно месец след обявеното извънредно положение в страната ни, започва християнската Страстна седмица – седмица на духа, на силата и на волята да се справим с предизвикателството Ковид 19. Седмица, в която личната отговорност, съзнание и самоконтрол ще бъдат от съществено значение за запазване на здравето на нашите близки, приятели, лекари и всички, които полагат огромни усилия, за да са в помощ на нуждаещите се и за справяне в ситуацията за максимално ограничаване на разпространението на заразата.“. Така се обърна към жителите на Поморие кметът на морската община Иван Алексиев.

Той благодари на поморийци, които се вслушаха в съветите на Правителството и Националния оперативен щаб и стриктно изпълняват противоепидемичните мерки. „Обръщам се и към всички останали, с молба да преодолеят себе си и да направят временен компромис с комфортния си начин за живот, защото следващите две седмици ще са критични за здравето на българската нация. Само заедно, с разбиране и с отговорност към другия можем да се справим.“, заяви Алексиев.

Той даде отчет за свършеното през изминалия месец. Община Поморие закупи и раздаде:

30 бр. - Безконтактни термометри

3500 бр. - Маски за еднократна употреба

560 бр. - Маски за многократна употреба

600 бр. - Филтриращи полумаски

1600 бр. - Ръкавици

73 бр. - Предпазни костюма

67 бр. - Предпазни очила

620 бр. - Гел за ръце (50 мл.)

59 л. - Дезинфектант за под

66 л. - Дезинфектант за повърхности

20 л. - Спирт

50 бр. - Защитен шлем (дарение)

Материалите са използвани за нуждите на: МБАЛ Поморие, Медицински център I – Поморие, Лични лекари, РУП Поморие, РС ПБЗН Поморие, ОП „Социално обслужване“, Кметствата в населените места на общината, Център за работа с клиенти (Фронт-офис на Общината) и общинска администрация. Допълнително над 3 хил. маски са раздадени на пенсионерите в общината. Безплатни маски се раздават и в Центъра за административно обслужване на всеки, който не е могъл да се снабди с такава по друг начин.

Община Поморие спазва всички разпоредби на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб. Веднага след сформирането на кризисния щаб в Общината, отменихме всички видове културни и спортни мероприятия. Затворихме промишления пазар в гр. Каблешково, където всеки четвъртък се събираха много хора на едно място. Редовно се дезинфекцират основните улици, обществените сгради, съдовете за смет, спирките и автобусите за обществен превоз, пешеходни зони и храмовете.

Поморие е една от първите общини, която въведе ограничение на часовете за разходка на кучета. Целта отново е да избегнем струпването на групи хора, излезли на разходка с любимците си.

В услуга на жителите на Поморие, чрез сайта на Общината активирахме единна информационна система по въпроси от граждани. Платформата предоставя кратка информация по основните въпроси – какво да правим, ако имаме съмнения, че сме били в контакт със заразени лица, какво да правим, ако сме възрастни или трудноподвижни хора, какво да правим ако имаме деца, ако скоро сме се завърнали от чужбина и др.

Открит е горещ телефон за доставка на храна и лекарства по домовете на самотно живеещи, трудно подвижни и болни възрастни хора. Обявени са телефоните на екип от психолози-доброволци за безплатно консултиране на хора, които се нуждаят от подкрепа.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?