Фериботът "Елефтериос Венизелос" с 349 пътници и 34 души екипаж на борда е поставен под карантина край пристанището "Пирея", след като на борда му бяха установени 20 случая на новия коронавирус, съобщи гръцката телевизия Скай.

Корабът е бил нает от малтийска компания и турски корабопритежател, за да откара до Испания 349 моряци от различни националности, сред които двама гръцки граждани, за да осигурят екипаж на друг кораб там, предадоха световните агенции.

Фериботът обаче не е успял да отплава за дестинацията си поради ограничителните мерки, наложени от испанските власти за ограничаване на разпространението на коронавируса.

След това корабът е получил нареждане от компанията-наемател да откара екипажите в Турция, но турските власти са разрешили само на турските граждани на борда да слязат в Турция.

В резултат корабът е останал на рейда в Пирея в очакване на инструкции, без да може да акостира заради ограниченията, наложени на 21 март от гръцките власти.

От 20-те случая на борда 2 са в сериозно състояние - 72-годишен швейцарец и 34-годишен индонезиец. Те са хоспитализирани в атинска болница.

Екипажът на "Елефтериос Венизелос" и останалите моряци на борда ще останат под карантина поне 12 дни.