Надежда Пантелеева е бургаски психолог с 23-годишен опит в консултирането на деца и възрастни. Във време, когато на изпитание е поставено физическото ни здраве, много хора са обзети от паника, стрес, депресия. Как може да овладеем това, за да не нанесем психически травми на себе си, на близките си и най-вече на децата си? Вижте отговорите на психолога:

- Г-жо Пантелеева, поставени сме в тежка ситуация, как подобна обстановка влияе на психиката и какви състояния отключва тя?

- Наистина обстановката в България поради пандемията от коронавирус е напрегната, но нека не изпадаме в крайности, защото тя е далеч по – лека от други страни, като Китай и Италия например. Подобно на случаите на война, природни бедствия, терористични атаки, така и опасността от масово заразяване при пандемия, могат да накарат хората да се чувстват тревожни, да показват признаци на стрес и да се стигне до отваряне или задълбочаване на някои психични заболявания, като здравна тревожност, паник атаки, обсесивно – компулсивно разтройство, генерализирана тревожност, депресия и др. Тук особено ефективна може да бъде когнитивно – поведенческата терапия, чрез която се променят мисловните ни модели, вярванията, които осъзнаваме или не винаги осъзнаваме, че поддържаме, нагласите ни и най-накрая поведението ни. Това ни помага да се изправим пред трудностите и да се справим с тях ефективно. При по -тежките случаи КПТ може да бъде съчетана с медикаментозно лечение, но назначено задължително от психиатър!

- Тревожните новини вероятно ще зачестяват, как да подхождаме към тях, за да запазим самообладание?

- Сега е именно време, в което трябва да се обединим и да покажем, че заедно можем да победим, без паника и излишни емоции, а чрез организираност, дисциплина и качествена комуникация! Вярвам, че всички заедно ще се справим! Бъдете силни, сплотени и отговорни! Вярвайте в успеха, действайте правилно и той ще дойде..

- Презапасяването с продукти израз на какво е?

- В екстремални ситуации, личността е под въздействие на такива силни дразнители, по отношение на които тя няма необходимия опит. Тогава възникват неясни, необичайни обстановки, в които не всеки може да се ориентира своевременно, правилно и да намери изход. Настъпва преходен период, в който човек не знае какво да очаква от другите и какво очакват другите от него.

Когато някои хора усещат, че нямат контрол върху ситуацията, каквото е и сегашното положение в страната, те изпадат в паника и започват да се презапасяват с какво ли не, това на момента понижава стреса. Пример за това е феномена на тоалетната хартия. Друга причина за презапасяването е, че хората виждат снимки на други хора, които купуват тоалетна хартия и други продукти, които в резултат на това започват да липсват в магазините.

- Как хората да преминат през тази криза с минимални поражения?

- Виже препоръките на Американската психологическа асоциация към момента, към всички нас, които живеем в това време:

Погледнете в перспектива. Поемете дълбоко въздух и си припомнете, че броят на потвърдените инфекции е изключително малък. Фактът, че по този въпрос има голямо количество новини, не означава непременно, че представлява заплаха за вас или вашето семейство.

Изслушайте фактите. Следенето на „една жена във фейсбук“ е риск – изберете източник, който да е достатъчно сериозен – и тук по мое впечатление е по-добре да следите новините, а не всяко коментарно предаване (все пак имаше астролог, който коментира вируса).

Общувайте с децата си. Обсъдете новините за коронавируса с честна и подходяща за възрастта информация. Родителите също могат да помогнат за намаляване на страховете и не забравяйте, че децата ще наблюдават вашето поведение и емоции за намеци как да управлявате собствените си чувства през това време.

Поддържайте връзка. Поддържането на връзките ви с близки и приятели може да насърчи усещането за нормалност и да даде пространство за споделяне на чувства и облекчаване на стреса. Не се колебайте да споделяте полезна информация с приятелите и семейството си. Това ще им помогне да се справят със собственото си безпокойство.

Потърсете допълнителна помощ. Хората, които изпитват непреодолима нервност или тревожност, трайна тъга или други продължителни реакции, които се отразяват неблагоприятно върху работата им или междуличностните отношения, би било добре да се консултират с обучен и опитен специалист по психично здраве. Психолози и други специалисти в областта на психично здраве могат да помогнат на хората да се справят с необичайния стрес, за да намерят конструктивни начини за управление на този стрес.

Психичните защитни механизми. Различните хора реагират по различни начини на стреса, който води настоящата заплаха и в този смисъл е много любопитно как психоаналитичната теория толкова конкретно е успяла да дефинира начините за „избягване или редуциране на негативните емоционални състояния“. Така може да си обясните хумористичните фрази като „ще оцелее народ, който ще се кичи с китайски мартеници за здраве“; или пък отричането на проблема с вируса с идеята, че ще справим с ракия; регресията към предишни поведения (тук особено хора, които в миналото са имали зависимост) и т.н, и т.н. Дотук не стана дума, но мисля, че въпреки липсата на голяма китайска общност – по данни отпреди няколко години те са около 2,000, като част от масовата психоза често пъти се наблюдава сегрегация на тези хора.

Бъдете днес. Усетете днес. Ако усетите, че се чувствате твърде притиснати от новините за вируса, може да ги ограничите. В същото време практикувайте благодарност – онази техника, при която намирате своите причини да виждате на какво има да се радвате днес, с цел да задържите мислите си в конкретни и носещи удовлетворение занимания. Техники за релаксации и всякакви системи за мениджмънт на стреса, балансирана диета - без твърде много преработена, свръхсладка или свръхкалорична храна, физическа активност (дори ходене) са сред онези активности, които могат да намалят риска за психичното ви здраве, помагайки и на физическото.

Относно децата много добри са съветите за родители на УНИЦЕФ:

1. Задавайте отворени въпроси и слушайте. Започнете, като поканите детето си да говори по проблема. Разберете какво вече знае, дали има достоверна и надеждна информация и го оставете да води разговора. Ако децата ви са съвсем малки и не са чували за епидемията, може би не е необходимо да повдигате въпроса - просто използвайте шанса да им напомните за добрите хигиенни практики, без да въвеждате нови страхове.

Уверете се, че сте в защитена среда и позволете на детето си да говори свободно. Рисуването, историите и други дейности могат да помогнат за започването на разговор.

Най-важното е, да не омаловажавате и да не отричате техните притеснения. Не забравяйте да признаете техните чувства и да ги уверите, че е естествено да се страхувате от тези неща. Демонстрирайте, че слушате, като им отделите цялото си внимание и се уверете, че разбират, че могат да говорят с вас и с техните учители, когато пожелаят.

2. Бъдете честни: обяснете истината по начин, който е подходящ за децата. Децата имат право на достоверна информация за случващото се в света, но възрастните също имат отговорност да ги пазят. Използвайте подходящ за възрастта им език, наблюдавайте реакциите им и бъдете бдителни за нивото на тяхната тревожност.

Ако не можете да отговорите на техните въпроси, не се базирайте на предположения. Използвайте го като възможност да проучите отговорите заедно. Уебсайтове на международни организации като УНИЦЕФ и Световната здравна организация са надеждни източници на информация. Обяснете им, че част от информацията онлайн не е достоверна и че е най-добре да се доверят на експертите.

3. Покажете им как да защитят себе си и приятелите си. Един от най-добрите начини да се предпазят от коронавирус и други заболявания, е просто да бъдат насърчени редовно да си мият ръцете. Не е нужно да започвате специален разговор, който да бъде плашещ за тях. Пейте заедно или следвайте този танц, за да направите разговора ви забавен. Можете също така да покажете на децата как да покриват устата си с лакът, когато кашлят или кихат и да им обясните, че е най-добре да не се приближават твърде много до хората, които имат подобни симптоми.

Също така ги помолете да ви кажат, ако започнат да се чувстват зле, ако имат температура, ако кашлят или имат затруднено дишане.

4. Успокойте ги Когато виждаме много тревожни новини по телевизията или онлайн, често у нас остава чувството, че кризата е навсякъде около нас. Децата не правят разлика между това, което виждат на екрана и собствената си реалност и могат да повярват, че са в непосредствена опасност. Можете да им помогнете да се справят със стреса, като им предоставите възможност да играят и да се отпуснат, когато е възможно. Практикувайте редовните хигиенни навици и се придържайте към ежедневния си режим, доколкото е възможно, особено преди лягане. Ако това е невъзможно, създайте си нови ежедневни ритуали в нова среда.

Ако имате инфекция във вашия район, напомнете на децата си, че няма вероятност да хванат болестта, че повечето хора, които имат коронавирус, не се разболяват и че много възрастни работят усилено, за да предпазят семейството ви в безопасност.

Ако детето ви не се чувства добре, обяснете, че трябва да остане вкъщи / в болницата, защото така е по-безопасно за него и за приятелите му. Уверете го, че знаете, че е трудно (може би страшно или дори скучно) на моменти, но че спазването на правилата ще ви помогне да предпазите всички.

5. Проверете дали не са жертви на тормоз или самите те не тормозят някого. Появата на коронавирус донесе множество съобщения за расова дискриминация по целия свят, така че е важно да проверите дали вашите деца не са обект на тормоз или дали не допринасят за тормоза.

Обяснете, че коронавирусът няма нищо общо с това как изглежда някой, откъде е или на какъв език говори. Ако в училище са станали свидетели на други деца, жертви на тормоз, те трябва да се чувстват удобно да споделят с възрастен, на когото имат доверие.

Напомнете на децата си, че всеки заслужава да бъде в безопасност в училище. Тормозът е недопустим и неправилен и всеки трябва да се постарае да показва съпричастност и да оказва подкрепа.

. 6. Покажете им примери на хора, които помагат. За децата е важно да знаят, че хората си помагат взаимно с доброта и щедрост. Споделете истории на здравни работници, учени и млади хора, наред с други, които работят за спиране на епидемията и за опазване на здравето в общността. Голямо успокоение е да знаем, че има много съпричастни хора, които полагат усилия за овладяване на ситуацията.

7. Погрижете се за себе си. Можете да помогнете на децата си само, ако и вие се справяте с тревожността. Децата ще наблюдават вашите собствени реакции на новините, така че го имайте предвид и за да им помогнете, им покажете, че сте спокойни и всичко е под контрол.

Ако се чувствате тревожни или разстроени, отделете време за себе си и се свържете с други семейства, приятели и доверени хора от вашата общност. Отделете малко време да правите неща, които ви помагат да се отпуснете и да се възстановите.

8. Завършете внимателно разговорите. Важно е да знаем, че не оставяме децата в състояние на тревожност. Когато разговорът ви приключи, опитайте се да прецените нивото на тревожност, като наблюдавате езика на тялото им, обърнете внимание дали използват обичайния тон на гласа си и наблюдавайте дишането им.

Напомнете на децата си, че те могат да водят други трудни разговори с вас по всяко време. Напомнете им, че ви е грижа, че ги слушате и че сте на разположение винаги, когато се чувстват притеснени.