Заради многото сигнали и струпвания в големите магазини на хора за запасяване с по-голямо количество продукти – съвместни екипи от РЗИ, ОДМВР и Община Бургас ще започнат спешни проверки. На големите трговски обекти ще бъде наложен максимален брой на клиенти, които могат да се намират вътре. За големите вериги препоръчителнияят брой е 50 души, по 20 души в супермаркетите, а в малките квартални обекти – от максимум до 5 души. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов след заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса.

„На тези хранителни магазини, които не спазват това, аз- като кмет, ще издам заповед за санкция или за затаряне на търговския обект, за да се ограничи огромно струпване на хора. На касите трябва да има разстояние между хората, а всички служители да бъдат със защитни маски. Призовавам за дисциплина и съпричастност към тази тежка ситуация в страната“, каза Николов.

Има констатирани първите нарушения по автогарите. Жена е пътувала от София с висока температура, кашлица. В автобуса са били само 4 души. „Веднага издирихме собственика на автобуса и останалите пътници са помолени да бъдат под доброволна карантина. Тези мерки са за по-голяма сигруност на града ни.“, каза Николов.

Няма случай на коронавирус в Бургас. Има хора, които са насочвани към инфекциозно отделение, лекар преценя дали даден човек има симптоми за този вирус и дали да бъде изследван. Под карантина са 140 души в Бургаска област, обяви шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

"Продължаваме стриктно да извършваме проверки на лицата под карантина. Вече имаме създаден алгоритъм съвместно с Окръжна прокуратура сме осъществили контакт, изяснили сме начина на действие. Установено е заведение на територията на областта, което е нарушило заповедта на министъра", добави директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Радослав Сотиров.

„Не се притеснявайте, звънете на всички горещи телефони. Все още имаме шанс да се опазим. Нека с подкрепата на всички да го постигнем!“, призова кметът Николов.