Никакво зло не припарва до „Меден рудник“ днес: Кукери гонят демоните, ще царуват здравето и плодородието (СНИМКИ и ВИДЕО)

img

Нито един зъл дух не смее днес да припари най-големия жилищен комплекс в Бургас - „Меден рудник“, където кукери гонят демоните, за да има здраве и плодородие. Хиляди хора са по улиците, за да видят атрактивните кукерски игри, които показват богатството на българските обичаи тази седмица в комплекс "Меден рудник". Освен традиционните персонажи, сред маските има и осъвременени герои като „д-р Курона Вирусова“ и други. Сред кукерите има малки деца, хора на всякакви възрасти, а настроението е невероятно.

Организатори са местната група "Козият рог" и Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928", с подкрепата на Община Бургас.

Игрите стартираха с шествие от дома на царя на кукерите на ул. "Петко войвода" № 18. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

Според народните вярвания чрез специални магически танци и страшни маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

В 16.30 часа царят на кукерската група ще насочи звънтящото шествие към мястото за "посев" - ул. "Кооператор" и ул. "Петрова нива".

Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят на кукерите. Тук се избира и цар за следващата година.

Идеята на кукерска група "Козият рог" е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на кукерският обичай и да съхраняват фолклорното наследство.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас