Трийсет и трима души са загинали при втора лавина, паднала на път в района на град Бахчесарай в окръг Ван в Източна Турция, докато спасителни екипи са издирвали двама души, затрупани при първа лавина, паднала в същия район снощи. Това предаде турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Сред загиналите има спасители, представители на жандармерията, пазачи по сигурността.

Над 30 души са били спасени. Петдесет и трима души са били ранени в резултат на падналата лавина. Сред спасените и настанени в болница са и главната съветничка на президента Гюлшен Орхан и окръжният директор във Ван на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации Осман Учар.

Спасителните операции продължават, като в района са изпратени допълнителни спасителни екипи.

Снощи първа лавина падна на път в района на Бахчесарай в окръг Ван, като затрупа снегорин и микробус. Петима души загинаха, осем бяха ранени, а двама са в неизвестност след първата лавина. След бедствието близо 300 спасители и местни жители бяха изпратени в района, за да участват в спасителна операция.

Втора лавина падна на същото място днес около обяд, докато бяха в ход спасителните операции.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също посочи, че 33 души са загинали днес при падането на втора лавина, съобщава АФП. Ердоган изказа съболезнования на близките на жертвите в реч в Къръккале, пише БТА.

Екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, представители на жандармерията, на пожарната служба и местни жители участват в спасителните операции.

Министерството на отбраната съобщи, че военен самолет е излетял от Анкара за Ван следобед със специална техника и 85 спасители и представители на жандармерията на борда, за да помогнат в спасителните операции.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа предупреди, че броят на жертвите може да нарасне. Няма точна информация за броя на хората, които остават блокирани под снега.

Зоната, в която паднаха двете лавини, е планинска, труднодостъпна и метеорологичните условия през зимата там са тежки. Всяка зима села в Източна и Югоизточна Турция остават откъснати от света заради обилни свеговалежи.

В послание в туитър американското посолство в Турция изказа съболезнования на близките на загиналите. Посланикът на ЕС в Акара Кристиан Бергер също изрази съболезнования и отправи послание за подкрепа към спасителите.

Смъртоносните лавини паднаха десет дни след силно земетресение с магнитуд 6,8 в източния окрът Елязъг, което отне живота на 41 души.