„Бургас има филиал на Националната художествена академия, но все още няма на НАТФИЗ. Единствената възможност на бургаските таканти да се докоснат до професионалисти в киното е „Киноклас“, който се провежда по време на фестивала „София филм фест на брега““. С тези думи общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова призова колегите си от местния парламент да подкрепят идеята за финансиране на иницитивата.

Актьорът Тони Минасян, който също е общински съветник, поиска средствата за „Киноклас“ да бъдат увеличени от 5 000 лв. на 10 000 лв., тъй като организаторите на „София филм фест на брега“ са споделили, че имат нужда от повече средства.

Съветниците подкрепиха идеята.

Какво представлява „Киноклас“?

Той ще е с продължителност един месец и се състои от два етапа:

Първият етап среща участниците в кинокласа със съвременен български филм. Всяка година филмът e избран от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, а главен преподавател на кинокласа е режисьорът Надежда Косева. След прожекция на избрания филм, неговият автор се запознава с киноучениците. Те участват в разговор с неговия създател. В следващите седмици участниците се разделят на групи. Всяка група създава свой собствен късометражен филм. Киноучениците, водени от главния преподавател, се запознават отблизо с киноезика, с компонентите на един киноразказ и с отделните фази на създаването на един филм.

Тричленно жури, под ръководството на проф. Георги Дюлгеров, избира по-добрия късометражен филм. Наградата за неговите създатели е и преходът към втория етап на кинокласа. Авторите на по-сполучливия късометражен филм са членовете на новото Младежко жури.

Вторият етап на кинокласа се провежда в хода на самия „София филм фест на брега”. Всички участници гледат фестивалните филми. След прожекцията, в обособена зала, се провежда дискусия с авторите на филма и гостите на форума.