Контейнерите с отпадъци, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Това каза македонецът Горан Ангелов, който е управител на компанията "Блацион" ООД, цитиран от БГНЕС. "Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в гр. София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов.Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Според Горан Ангелов отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лицензът на централата за изгаряне на отпадъци. "Става въпрос за пластмаса и гуми. Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите, след като бъде направена проверка", обясни Ангелов пред информационна агенция МИА. Според него "информацията в българските медии не е вярна и отпадъците, ако се получи разрешение, ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол" или пък ще бъдат върнати обратно в Италия. "Всичко разбрах от българските медии. Аз съм малък съдружник в "Блацион". Надявам се много бързо всичко да се изясни, и това е в интерес на обществото и на нас самите", допълни Ангелов.

Новият екоминистър Емил Димитров Ревизоро обяви, че спира ТЕЦ "Бобов дол", където са горени отпадъци без необходимите разрешителни.

ТЕЦ "Бобов дол" няма да работят, докато не си приведат всичките инсталации в ред и не ги лицензират, категоричен бе той. От централата не са съгласни да спират работа, твърдейки, че имат разрешение да горят отпадъци. Екоминистърът изрази очакване МОСВ и ТЕЦ-а да се съдят.

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Република Северна Македония – "Дрисла", разположено край Скопие. Той категорично заяви, че никога не е имало партньорство с "Блацион" ООД. "В страната ни (Македония, б.р.) никога не сме внасяли каквито и да е отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България", каза още Горан Ангелов. Прокуратурата в Бургас започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. Цял ден в събота на пристанище Варна-Запад разследващите отваряха контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Получател на товара е "Блацион" ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трасари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество. 25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.

източник: https://www.actualno.com/