Наследници на покойници, работили някога в затвора, обитават без правно основание ведомствени апартаменти, а в същото време настоящи служители са принудени да живеят под наем. Така на практика някои от заетите в затвора служители, които не са от Бургас не могат да бъдат настанени в държавно жилище, обясни директорът на бургаския затвор Бранимир Мангъров.

В Бургас са изградени три блока на метри от стените на затвора, а към днешна дата са останали два, като единият е в много лошо състояние.

От заповед на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков например разбираме, че внук на починала през 2014 година жена неправомерно обитава жилище на „Индустриална“ 88, част от фондовите жилища към бургаския затвор. От разпореждането става ясно, че малкият апартамент от 48 кв./м трябва да бъде доброволно освободен до края на февруари тази година.


„Проблемът съществува не само в Бургас. Преди години при наводнението в Маринка получихме молба от наш служител, който живее там със семейството си за отпускане на ведомствено жилище. За съжаление не можахме да намерим свободно“, каза Мангъров.

Държавният фонд „Затворно дело“ вече обяви намерението си да си върне неправомерно използваните жилища. В страната вече са издадени десетки заповеди за принудително изземване на недвижими имоти, стопанисвани от Фонда, създаден преди близо 100 години – през 1930 година и с който на практика са построени повечето затвори у нас.


И тъй като занданите нямат право да развиват търговска дейност, държавата преотстъпва сградите с ведомствени жилища за стопанисване на ДФ „Затворно дело“.

Мангъров обясни, че плановете на правосъдното министерство са двамата блока в Бургас и десетки други в цялата страна да бъдат ремонтирани и използвани по предназначение – за отдаване под наем на служители в затворната система. До ведомственото през годините са подадени множество сигнали за проблема, а първите стъпки вече са предприети.

Предстои да бъде изготвено предварително проучване за ремонта на гореспоменатите сгради. Конкретни срокове – все още няма.