Туристически комплекс „Акве Калиде“, Ченгене скеле, остров „Света Анастасия“ , храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат включени в нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация за посещения. Обектите предстоят да бъдат доразвити по проект „Силата на водата“, който ще се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи Радовеста Стюарт, ръководител на дирекция „Туризъм“ в Община Бургас.

„Маршрутът ще бъде презентиран на специализирани изложения и форуми, за да бъдат привлечени повече туристи. Също така се надяваме да бъдем приети в една световна мрежа на водни музеи под егидата на ЮНЕСКО. Тук думата „музеи“ е символична, тъй като в него са включени градове като Венеция например, като една цялостна популярна дестинация. Надяваме се, че Бургас със създаването на маршрута ще успее да влезе в тази популярна световна мрежa”, каза Стюарт.

По проекта „Силата на водата“ през тази година се предвижда да бъдат изградени музей и реплика на римска баня в туристически комплекс „Акве Калиде“. Вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, като срокът за реализацията на обекта е 14 месеца, а стойността на проекта е близо 3 млн лева.

Предвижда се и създаването на етнографски комплекс на Ченгене скеле, разширяване на пристана на остров „Света Анастасия“ , ще бъде възстановена и фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Източник: БНР Бургас