28-годишният Антон Иванов от Созопол спаси кръста в Созопол. Втората половина на разпятието хвана Калоян Николов на 33 години, който също е местен. В морския град имат традиция да чупят светото разпятие и да го хвърлят във водата.

В надпреварата се включиха общо 24 души, като за първа година в Созопол участва и момиче. Тя се казва Диана Иванова, на 23 години от Пловдив.
Традицията за чупене на кръста на две се спазва единствено в Созопол. Тя идва от далечните години назад във времето, когато морския бряг е бил замръзнал. При хвърлянето дървеният кръст се удря в леда и се чупи на две. Тогава парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция.
Празникът Йордановден в Созопол започна тази сутрин в храма „Св. Георги Победоносец” със Света Литургия и Велик Водосвет, които отслужиха отец Иван и отец Димитър. След това, под празничен камбанен звън, кметът Тихомир Янакиев поведе литийното шествие, което се отправи към Централния плаж.
Там, въпреки суровите метеорологични условия, които връхлетяха Созопол днес, вече се бяха събрали много жители и гости на града, за да гледат празничния ритуал.
Победителят и останалите участници в ритуала бяха поздравени и наградени лично от кмета на Созопол – Тихомир Янакиев.