Ниските температури не спряха 30 смелчаци да влязат в морето навръх Богоявление. Тази година, заради лошото време, се наложи вместо от Моста както обикновено, те да се хвърлят във водата от брега. Кръстът бе изкаран от 22-годишния бургазлия Яким Георгиев. Младежът е студент в Англия.

„Водата е топла и е прекрасно. Пожелавам си най-важното - здраве”, каза Яким, който следва бизнес специалност в Англия. Той сподели, че предупреждението за опасно време не го е спряло да участва в ритуала, защото е важно традициите да се спазват. Яким честити празника на всички именици и не пропусна да отбележи, че на днешния ден почитаме 172 години от рождението на Ботев.

Тази година най-младият участник, хвърлил се в морето за спасяване на кръста, бе на 17 години, най-възрастният на 51, а в ритуала участие взеха и чужденци – трима американци. В обичая се включиха само мъже.

На ритуала присъстваха кметът Димитър Николов, който поздрави участниците за смелостта, народните представители Ивелина Василева, Галя Василева и др.

След спасяването на кръста, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, народни представители от Бургаски регион, общински съветници и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 172-годишнината от рождението на поета-революционер.

Те не пропуснаха и станалата вече традиционна изложба.

"Tази изложба е един прекрасен подарък както към имениците, така и към бургазлии, които имат особена почит към изкуството. Пожелавам им още дълги години да се радват на здраве, успехи и признание", пожела кметът Димитър Николов на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, които спазиха традицията, откривайки общата си експозиция на тема "Богоявление" в Галерия "Богориди".