От „Зелена Странджа” подеха кампанията „Жива елха” в Бургас. В нея могат да се включат всички, които са решили за Коледа да украсят живо дърво, което да засадят след празниците. Тази практика става все по-популярна и носи удовлетворение на хиляди хора, че не са си изхарчили парите за временна украса, а са дали живот на едно дърво, което ще расте и ще радва още много други в продължение на десетки години.

Организаторите дават отговор на няколко въпроса, които за редица хора са трудни за разрешаване:


- От къде да купя живо коледно дърво?
- Как да го транспортирам до вкъщи?
- Как да го опазя живо?
- Къде да го засадя след празниците?

„Освен това практиката показва, че много малък процент от засадените живи коледни елхи оцеляват. Причините за това са много и започват от техния произход - някои са внос от далечни страни и не са аклиматизирани за нашите условия, не са правилно извадени и с достатъчно почва около корените, повредени са при транспортирането, не са полагани адекватни грижи като за живо растение при престоя им у дома, не са засадени правилно и най-вече - не се полагат грижи след засаждането им на открито. От "Зелена Странджа" сме готови да споделим своя професионален опит, за да има повече живи коледни дръвчета”, пишат от органиацията.

Те осигуряват:

- Професионално изваждане на красиво коледно дърво с височина до 1 метър от подходящ вид - Атласки кедър или Обикновен смърч от горски разсадник в района на Бургас;
- Опаковане на кореновата бала и поставяне в подходящ съд;
- Транспорт до адрес на територията на град Бургас;
- Професионални съвети за отглеждане на дървото по време на празниците;
- Транспорт на дървото от адрес до съгласувано с Общината място за засаждане в град Бургас;
- Засаждане на коледните елхи по време на съвместна доброволческа акция след празниците - "посади и отгледай коледно дърво" .
(Разбира се, елхата си е Ваша и Вие ще решите къде да я засадите след празниците!)


Изваждането на дръвчетата и доставката ще стане от разсадника на Горско стопанство - Бургас в лесопарк Росенец на 3 декември.

Повече информация за това как да се запишете за кампанията, какви формуляри да попълните и какви са цените може да получите във фейсбук страницата на събитието „Жива елха”. https://www.facebook.com/events/729166220896754/