Николай Желев е бургазлия, завършил е „Психология” в Университет „проф. д-р Асен Златаров” в Бургас и „Бизнес администрация” в София. Управлява семейната фирма, която развива дейност в хотелиерството и търговията. Кандидат е за общински съветник от листата на „Средна европейска класа“ , водена Константин Бачийски, кандидат за кмет на община Бургас.

- С какво се занимавате в момента?

Занимавам се с хотелиерски бизнес. Идеята на баща ми беше аз да премина през всяка една точка на бизнеса, за да разбера къде какво се случва – къде мога да помогна, какво мога да променя.

Първо имахме ресторант в курорта Слънчев бряг. Когато бях на 12 години, работех редовни смени като барман. Не съм правил коктейли, но миех чаши, правех кафета, давах безалкохолни. На около 14 години станах сервитьор. Така успявах да усъвършенствам чужди езици, тъй като работех с англичани, германци и руснаци. След това отворихме ресторант „Златното пиле” в Бургас. Работехме усилено и смея да кажа, че бяхме създали топ ресторант за града.

После закупихме хотел в Слънчев бряг. В него през първата година работех като помощен персонал – помагах при подреждането на закуската, отсервирах мръсните чинии, чистех подове, прозорци, мебели. После се „издигнах” в портиер, а след това станах администратор. През последните десет години съм управител. Правя договори с туроператори, водя преговори.

Наскоро отворихме в Бургас магазин за италиански стоки. Внасяме всичко от Италия. Идеята ни е да избегнем двойния стандарт при стоките, предлагани тук и на Запад. Защото нещата, които пристигат в България като италиански, всъщност се правят в Полша. Те имат италиански етикети, но са от полска суровина. Т.е. месото е полско, брашното е полско. Поляците имат право да изнасят само за Източна Европа – Румъния, Сърбия, Македония и България. Гърция и Турция си правят директен внос. Идеята ни е да правим нещо добро за Бургас, да внасяме качествен продукт, който да е на много достъпна цена.

-През всички тези години Вие сте част от местната икономика. Навярно разговаряте със свои колеги и конкуренти. Как те виждат бизнес средата в Бургас? Представлява ли за вас някакъв индикатор покупателната способност на клиентите?


Общо взето икономиката в Бургас се завърта в един порочен омагьосан кръг, който смъква града много надолу и продължава да го дърпа към дъното. През последните години Бургас се превръща в потъващ кораб, от който всеки се опитва да избяга. Виждам, че младите хора чакат да завършат средното си образование, за да напуснат града или да заминат за чужбина.

Вече имам повече приятели в чужбина, отколкото в Бургас. Те са в Германия, Англия… Да, там работят много, трудно им е, но нещата им се случват. Докато тук те пробваха, мъчиха се, но не им се даде възможност, институциите ги смазваха, банките ги притиснаха. И те просто избягаха.

Говоря за хора между 25 и 40 години. Това са трудоспособни хора, които плащат данъци някъде. Те се прибират тук само по празниците. Градът по Коледа е пълен. Всичко е шарено и хубаво, но през февруари месец вече няма никой.

Това навярно го усещате и по своите клиенти?

Абсолютно, но и не само. Говоря с мои приятели, които се опитват да правят бизнес тук. Всички казват, че изпитват трудност с набирането на кадри, тъй като хората са избягали. Те имат пари и искат да инвестират, но няма хора, които да наемат. Затова голяма част от тях предпочетоха да прехвърлят инвестициите си в София. При тях пак работят бургазлии, но такива, които живеят в София. Всичко може да стане тук, но не се случва. А се дават добри заплати – в рамките на 2000 до 5000 лв. Те искат да ги дават тук, но няма на кого.

-Вие срещате ли сходни проблеми във вашия бизнес?

Категорично. Много е трудно с подбора на кадри, трудно е с набирането дори на обслужващ персонал. Все по-трудно става да осигуриш качествен продукт. В колежа по туризъм намалиха бройките, при положение, че има такъв глад за кадри. Не можем да смогнем да осигуряваме туристическия продукт, който искаме. Затова всеки, които развива сам бизнес, работи на едно-две звена, освен, че е управител. Прави ми впечатление, че напоследък в Бургас има опити да се правят най-хубавите тротоари, да поддържаме улиците, да оправяме спирките. Това ми звучи все едно да си направиш хубава прическа и да кажеш, че си здрав. Замазваме отгоре, а нещата отдолу си стоят все така проблемни.

- Ако Вие станете общински съветник на какво ще се посветите основно през следващите четири години?

На първо място трябва да се подпомогне малкият и средният бизнес. Общината има механизми, чрез които да го направи – чрез облекчени процедури, например. Освен това трябва да се създават кадри, които да бъдат готови за местната икономика.

-Смятате, че Общината и училищата трябва да разговарят по-активно с бизнеса?

Да, абсолютно. Има глад за кадри във всяка една сфера. Малкият и средният бизнес трябва да кажат от какво имат нужда.

-А от своя страна бизнесът би ли могъл да реагира, като осигури стипендии за ученици?

Да, винаги можем да помогнем. И ако даден ученик е достатъчно добър, да бъде нает след това. Не искаме вече да изпускаме кадри и да изтичат мозъци от Бургас.

-Защо решихте да се впуснете в политиката?

„Политика” ми е малко „мръсна” дума. Но вярвам, че имаме какво да дадем. Имаме някаква идея как да помогнем, как да се случат нещата – с много работа практически. Много от нас са хора, които са се доказали в бизнеса си и следваме едни стъпки, които са успешни и нещата се получават. Абсолютно същото може да се направи и в Общинския съвет и нещата да тръгнат към по-добро.

- Защо подкрепяте точно Константин Бачийски?

Познавам Константин Бачийски от няколко години и мога да кажа, че той е изключително последователен. Това е човек с много идеи. Той знае как да се случат нещата, не говори празни приказки. За всяко нещо, което той постига, влага много труд, много усилия и вървене в една посока. Действа ясно, точно и конкретно. Затова „Планът Бачийски” е уникален и ако той се изпълни, ние можем да бъдем най-добрият град в България. И тогава хората ще започнат да се връщат и всичко ще е много по-различно.

- А защо от всичките стотици кандидати за общински съветници хората трябва да подкрепят Николай Желев. Какъв ангажимент можете да поемете?

Аз мога да помогна с много работа и с добрите практики, които ние сме постигнали в бизнеса. Искам хората да участват по-активно в управлението, да има по-голяма прозрачност, да виждат какво се случва, да се интересуват и да участват лично.