Гуми втора ръка със съмнително качество заливат пазара у нас, За това алармират притеснени шофьори. Сигнали от ужилени водачи получават и в автосервизите, където подготвят колите за зимата. А продажбите на гумите менте стават предимно през специализирани групи в социалните мрежи. Напомпването е едно от най-важните правила за гумите през зимата, каква е нормата Падането на температурите подсети най-отговорните на пътя, че е време за подготовка на колата ни за зимата. Центровете за гуми вече преливат от заявки. А от ноември KAT започва и масови проверки за това доколко готови сме за шофиране в зимни условия.

За да прикриват, че гумите са износени, търговците използват специални машини, с които ги „реставрират”. Освен това, умишлено заличават т.нар. ДОТ – идентификационният номер, който показва месеца и годината на производство на всяка гума.

Целта - да не става ясно колко стари са в действителност. Реално те издълбават стария грайфер, правят каналите по-дълбоки и се стига до илюзията, че гумата отново е с дълбок грайфер. Специалистите съветват за гумите втора употреба първо да се види дали са с необходимата дълбочина на протектора; второ – дали нямат някакви конструктивни нарушения – да липсват парчета от грайферите и т.н. и трето – дали са износени правилно. От пунктовете за смяна на гуми съветват да не чакате падането на първия сняг, защото още при първото по-сериозно понижение на температурите пътищата стават рискови.