Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция, потвърди определение на Районен съд – Поморие и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Йордан К. за екшъна, който разигра преди десет дни на ул. „Княз Борис“ в Поморие.

Той е привлечен като обвиняем за отправени закани с убийство спрямо полицейски служители. На Йордан К. е повдигнато обвинение за извършени престъпления срещу пет служители на МВР от състава на РУП – Поморие. На 17 август 2019 г., около 14.30 часа, намирайки се пред и в дома на обвиняемия, по повод на сигнал за семеен скандал, полицаите са били обект на закани за убийство. „Деянията са извършени демонстративно, чрез думи и действия, посредством законно притежаван боен пистолет“, пише в акта на първоинстанционният съд.

Въззивната инстанция счете изводите на районният съд за правилни. Като резултат, решаващият съд е преценил, че е налице основателно предположение за авторството на престъпленията, в които е обвинен Йордан К. и този извод също е правилен и законосъобразен. Касае се за обвинение в тежко умишлено престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“ до шест години. Окръжен съд – Бургас прие, че обществената опасност на деянието и дееца не следва да се извличат само от миналата съдимост на обвиняемия, според която Йордан К. не е осъждан. Важно в тази насока обаче, според въззивната инстанция, е да се има предвид начина на извършване на конкретното деяние, неговия интензитет и реалната опасност и възможност за увреда на обществените отношения, които закона защитава. В този смисъл, съдът намери, че се касае за лице с висока степен на обществена опасност. Налице е и опасност обвиняемия да извърши престъпление, ако е с по - лека мярка за неотклонение. Трудовата активност на Йордан К. е положително обстоятелство, но предвид проявената форма на деянието, се налага извод, че е възможно мярката да улесни укриването му от съдебните власти.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.