Повече от век ние носим отговорността пред онова, което ни завещаха нашите предци – свободата на страджанския край. Днес паметникът на Петрова нива се извисява като стожер на българщината, като ярка искра, пламнала в най-тъмната нощ на отчаяние и привидно безсилие. Изминал е четвърт век от Освобождението на България, от поставянето на границите на Третата българска държава, граници, в които земите на тракийците и македонските българи не присъстват. Това, заради което сме днес тук, е един съдбоносен момент, поставил началото на важна и решителна борба. От това място започва дългият път на свободата на териториите, които все ще са оковани в робски вериги.

Това заяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев при откриването на възпоменателния събор на Петрова нива, с който се отбелязва 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

„Тук - в Стрнджа, Илинден носи сила и огън. Онзи вътрешен плам, който е движел тръгналите по пътя на революцията, а Преображение е денят на промяната. Копнежът за промяна е бил пътеводна звезда на всички онези смели, силни, решителни българи, които в най-тъмните часове на своята родна земя не се поколебаха да грабнат оръжие, изправиха гордо глави и поеха напред за идеала, който отстояват и знаейки, че ще загинат. Днес тяхната саможертва е още по-значима за нас. Те ни доказаха, че свободата не се дава даром, тя се пожелава, отстоява и брани. Дългът ни към тях е да помним героите, високата цена и земята, в която се наричаме българи, говорим езика си и тачим корените си. Да помним, че същите тези гори, които сега ни ограждат и топлят, са били дом за въстаниците, тяхна защита и съюзник. Да помним миналото си, за да не бъде отново ден, в който да избираме между живот и оцеляване.

Век по-късно ще можем ли да продължим делото на нашите предци?! Най-голямата сила е да започнеш битка тогава, когато се чувстваш най-слаб. От трибуната на политиката могат да се изговорят много красиви думи, да бъдат изречени безброй обещания. Тази земя обаче, в която дълбоко е впит коренът на българина, днес е почти празен, този героичен край загива и обезлюдява. Това ли трябва да е жертвата, която даваме днес, съзнавайки, че големите неща започват от малките.

Днес не работим заедно за общите си идеали, днес се делим на столица и провинция, на упрявлаващи и управлявани, на малки и големи. Разделяме се сами. Три силни думи са изписани на сградата на Народното събрание и те съдържат клча: Съединениет прави силата. А силата е в тази същата кървава и скъпоценна свобода, за която днес носим отговорност – към страна, народ, бъдеще. Бъдеще, в което ще стъпват нашите потомци. Нека тук днес положим клетва пред костите на Георги Кондолов и паметта на преображенци, че ще пазим тези земи и ще отстояваме достойно правото си на съществуване в свободна България. Нека тук с високо изправени глави посрещнем подвига и ги наведем единствено и само с почит към загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.“, заяви кметът Янчев.