Морето е море, не трябва хората да са самоуверени, защото с него шега не бива. Тихите води са най-дъблоки. Това каза като предупреждение очарователната Димитрина Милкова, която е една от двете дами-спасители на плажа в бургаския квартал Крайморие. Освен, че наравно с мъжете бди зорко за сигурността на летовниците във водата, тя е един от най-тренираните спасители и е в отлична физическа форма. Август, когато повечето хора вземат годишните си отпуски и идват на почивка на море, е месец, известен с мъртвите вълнения, затова е особено важно да се слушат специалистите и туристите да не се подвеждат, ако на повърхността водата е гладка „като тава“.

„На места, където са по-открити плажовете, се получават дънни ями. Хората трябва да спазват сигнализацията с флаговете, да бъдат внимателни, да запазят самообладание, ако попаднат в такъв вид морски препятствия, за да може и ние да реагираме. Туристите започнаха да ни слушат, свикнаха на флаговата сигнализация. Нашите гости тук са дисциплинирани – те са предимно семейства, майки с деца, не са като на плажовете в Поморие и Слънчев бряг, където се събират млади компании“, каза тя.

Димитрина е изкарала курса за спасител през 2004-та година, две години е работила на басейн в София, след това първата година на море е била в Поморие. Това лято ми е пети сезон на море, каза тя. Всяка сутрин тя спортува - тича, плува, прави упражнения.