Общинският съвет на Бургас даде зелена светлина и с пълно единодушие прие докладната на кмета Димитър Николов Общината съвместно с превозвача „Бургасбус” да кандидатсва по оперативна програма за придобиване на 56 нови електробуса. Определеният максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Бургас и „Бургасбус“ е до 65 000 000. Със сдобиването с новите автобуси разписанията на градския транспорт ще бъдат учестени, а съставните селища в община Бургас ще имат нови превозни средства.

Предложението бе подкрепено от всички.

Тенденцията за покупка на електрически автомобили е правилният път за опазване на чистия въздух в Бургас. Още при предишния проект твърдях, че трябва да минем на електрически автобуси. Надявам се оттам-нататък да са само такива”, заяви Константин Бачийски.

Зам.-кметът по европейски политики Руска Бояджиева разясни, че този проект е различен от интегрирания градски транспорт. Разликата е, че Община Бургас няма да поема финансови тежести. Сега Общината и „Бургасбус” кандидатсват като равнопоставени партньори.

„”Бургасбус” има възможност да е дружеството, коеот ще проведе обществената поръчка, ще закупи авобусите и те ще са част от активите му, т.е. наемни отношения с Общината няма да има”, заяви Бояджиева.

Управителят на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев каза, че в момента дружеството разполага с автопарк, който включва 67 автобуса, предоставени по програмата за Интегрериан градски транспорт от 2013г., 10 автобуса на 10 години, 14 маршрутки, закупени през 2015г., 22 тролея от 2014г. Тези 56 автобуса, които се надяваме, че ще получим следващата година, ще бъдат експлоатирани по няколко линии. „Бургасбус” е вътрешен оператор на Бургас. Имаме задължения да обновяване автопарка, включително и със съставните селища. Там оперираме с 15 автобуса на 15 години, задължени сме морално към гражданите да предложим еднаква услуга. Една част от новите автобуси ще бъдат насочени към съставните селища. Всички ще се използват на територията общината за подобряване качеството на въздуха”, заяви Драгнев.

Той сподели, че в момента има интервали между 15-20 минути между курсовете в градския транспорт.

„Това е поради несдостига на резервни автобуси. Ще ги използваме за учестяване на разписанията и не малка част ще захранят линия 9, която доказа във времето, че е натоварена във времето”, каза Драгнев.