Същински екшън разиграха абитуриентите от Професионалната гимназия по механоелекктротехника и електроника в Бургас, известна като Механото. Изпращането им се състоя на стълбите пред гимназията, която се намира на възловия бул. „Стефан Стамболов“. Сини димки, хвърлени на плочките и в градинките оцветяваха скандиранията „1,2,3...12“. Димната завеса скри за кратко церемонията. В съчетание се чуваше и трошене на бутилки шампанско, които след като бяха отворяни и изпивани, политаха встрани от стълбите, във всевъзможни посоки. Бурните емоции на младежите бяха съпроводени и от мощни свирки като на футболни рефери и викове „Само Левски“.

Младите дами от гимназията бяха избрали предимно къси разкроени поли или панталони за този паметен ден, когато се разделият с училището. Младежите пък не пестяха емоциите си. След бурното изпращане в двора на училището остана дори счупен стол.

Абитуриентите приковаха погледите на минувачите по оживения булевард. Много от хората си мислеха, че всъщност в учебното заведение има учение по пожарна безопасност.