Морската градина в Бургас, в района на експоцентър „Флора“, днес става внушителна сцена на над 150 художници, артисти, приложници, поети, музиканти и спортисти. Те ще участват в първия по рода си фестивал "Бургас твори", за да покажат, че градът ни е културен център и да спечелят нови почитатели на любимите си изкуства. Пъстрата фиеста на таланти ще продължи два дни – днес и утре.

На алеята срещу експоцентъра всеки може да се потопи в атмосферата на осемте творчески работилници с различна насоченост, съвместно със СУ "Св. св. Кирил и Методий", Центъра за млади таланти - Бургас, школата по керамика към СУ "Иван Вазов"- Бургас, училище "Френе" и много други приложници и художници.

В рамките на "Бургас твори" баскетболната звезда Гергана Брънзова ще направи презентация на общинската програма "Активни и здрави".

С пленер на открито ще се включат учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" на 11 май /събота/ в тревните площи срещу експоцентъра. В същия ден училището отбелязва своя 150-годишен юбилей.

Съвместно с Регионален исторически музей - Бургас ще си припомним старите детски игри и това ще се случи отново в съботния ден. Така днешните ученици от първи до четвърти клас ще се запознаят с игрите от не чак толкова далечното минало, когато още нямаше компютри и интернет - куцанка, ластик и народна топка. В инициативата се включват 8 бургаски училища.

И през двата дни Мрежа на сетивата БулевАрт ще участва активно в "Бургас твори".

В събота от 10.00 часа ще е часът на Галерия Вест - "Вълшебството на цветовете". Ще се рисува с маслени бои, абстрактна композиция върху дърво с акрилни бои, рисуване върху различни повърхности. Магьосникът с четката е Нася - Атанаска Стоянова.

От 13 часа в събота БулевАрт, съвместно с Енотека Wine&Friends, ще предложи дегустация и рисуване на воля в едно.

Има и две открити сцени в близост до експоцентър "Флора". В събота от 11 часа своите таланти ще покажат танцьорите от ТА "Здравец" - Камено, фолклорна формация "Зеленика" с ръководител Мария Маркова Халачева към Центъра за млади таланти - Бургас, Габриела Тасева, Виктор Митев и Жаклин Димитрова.

В съботния концерт от 17 часа ще се включат талантливият Митко Петров, гласовитата Преслава Минасян, ще има и брейк пърформанс, младите таланти Виктор Петров, Нора Ангелова, Калина Георгиева ще ни посвирят на цигулка, флейта и пиано. Вокалната група към Центъра ще се включи с песните "Динамит" и "Бонболандия".

След 18.30 часа ще можете да се насладите на поезията на Елка Стоянова, Ажда Чаушева, Наталия Димитрова, Яна Вълчева, а за да бъде вечерта още по-емоционална, към тях ще се присъединят музикантите Ксения Каролева, Марко Маджаров, Тодор Тодоров, както и актьорът Тони Минасян.

Програмата в неделя е също толкова наситена и пъстра. От 11 часа започва футболният хепънинг на Женски футболен клуб "Бургас". Всеки може да се присъедини към тях, очакват ви много награди и изненади.

В неделя от 13 часа талантливият артист Теодора Калчева ни е подготвила нов фурор в бодиарт изкуството.

От 14 часа очаквайте демонстрациите на Венилин Русинов и децата му от Централен полицейски карате и джу-джицу клуб - Бургас. Венилин Русинов е многократен държавен шампион по джу-джи цу на България, както и европейски вицешампион по полицейска лична защита. Полицай Русинов тренира в Централния полицейски карате и джу-джи цу клуб, като води и самостоятелна група от желаещи да овладеят тънкостите на бойните изкуства.

От 14.30 часа предстоят демонстрации на сектор "Пътна полиция" към ОДМВР-Бургас.

След тях своите умения в бойните изкуства ще покажат младежите от СК "Самурай" и Ушу център "Бей Син".

В неделя БулевАрт ще представи талантливите приложници към арт къща "ЛаМалена" - от 14:00 часа те стартират с рисуване на дървенийки и бъчва (предоставена от Papa Beer). В 15 часа е изненадата на HashtagSTUDIO с Language cаfe на открито.

От 17:30 часa от Burgas Film Lab, като част от културната програма на кафе-бистро "Ротонда", ще споделят един откраднат миг на безвремие и ще пренесат посетителите в света на поезията и творческото писане. Участниците в Burgas Film Lab ще представят свои авторски текстове и ще разкажат за процеса на създаване на филмов сценарий.

От 17 часа в зала 2 на експоцентъра журналистката Ирина Генова ще представи своята книга "Капитаните на Бургас".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас. Той е подкрепен от SeeWines, които са генерален спонсор, Медицинска лаборатория "ЛИНА", Многопрофилна болница за активно лечение "Лайф Хоспитал", Туристическа агенция "Евелин Р", фирма "Ди Транс", "Слънчев бряг" АД. Материалите за пленера осигури Пристанище Бургас. Фирма "ЕМ АРТ" дарява материали за всички творци и желаещите да творят през уикенда. Община Бургас благодари също така за подкрепата на Тракийско дружество "Странджа", както и на Минерални води "Бачково" и Енотека Wine&Friends. Част от подаръците за участниците са осигурени от Съдърланд България, ScaleFocus и EPAM Bulgaria.