Баща обвини публично в полицейско насилие служители от Четвърто РУП в Бургас, като разпространи снимки на сина си Илиян Динев, на които се вижда, че младежът е с рани по гърба, врата и ухото. „Синът ми беше задържан три дни в управлението, пуснаха го вчера. Раните бяха прясни, имаше кръв по тях. Илиян беше арестуван за кражба, не го оневинявам за нея. Виновен е, но трябваше ли да го бият?“, каза бащата Йордан Динев пред репортер на БургасИНФО.

21-годишният Илиян Динев бил с психическо заболяване, неколкократно е бил на лечение в психиатрични клиники в страната – в Раднево, в Царев брод, твърди родителят. Младежът не пиел лекарствата си, когато бил у дома и започвдал да чува гласове, бил опасен за себе си. „В момента сме в процедура за принудително настаняване за лечение. Ако беше в здравно заведение, нямаше да се случи това“, каза Йордан Динев. Той изключва възможността раните по сина му са да са от самонараняване или от друг инцидент, станал преди или след задържането от полицията. „Синът ми твърди, че са го били с някакви инструменти. Постоянно влизал при него някой, който го удрял. Синът ми е бил в ареста за кражба на телефон, а те са го карали да признае и за друга – на пари от жилището на възрастна жена, докато тя спи“, каза той. Динев не е подал обаче жалба в полицията. „Посъветвах се с адвокат, който ми каза, че такива случаи много рядко завършват с реална проверка, защото служителите се защитват“, добави бащата.

БургасИНФО научи, че Илиян Динев е с ефективна присъда за извършена кражба на 3-ти срещу 4-ти април. Той е имал и други криминални прояви на територията на Четвърто РУП, като е образувано досъдебно производство.

От Областната дирекция на МВР казаха, че при тях няма подадена жалба от бащата на младия мъж и го призоваха да предприеме необходимит действия, за да бъде извършена проверка.