Бебенце на три дни, което е родено в Бургас, обединява десетки хора, след като се наложи спешно да бъде транспортирано в София, а сумата за това е близо 3000 лева. В известната фейсбук грпа „Шофьори Бургас“ публикуваха зов за помощ в подкрепа на самотната майка, която е 17- годишна.

Бебето се нуждае от спешна операция, тъй като има вроден порок на сърцето. „Детето е транспортирано с линейка на УМБАЛ „Дева Мария“, но трябва да се заплати сумата от 2851 лв за нея. От болницата са им дали срок от 1 седмица - до 02.05.2019 цялата сума да се заплати. Ако можем да помогнем за събирането на средства за транспорта. Внесени са 300 лв от едно добро момиче.“, зоват познати на семейството.

Бебето е транспортирано по спешност в София с реанимобил, оборудван за подобни случаи. С него пътува екип от трима специалисти – кардиолог, реаниматор и неонатолог. Клиничната пътека не покрива транспорт, а в Бургас няма как да се извърши операция на детето. Принципно тези малоформации се виждат при феталните морфологии по време на бременността и майките предпочитат да раждат в София, за да може бебето бързо да се транспортира, обясниха специалисти.