Препълнената зала „Георги Баев” на Морското казино в Бургас посрещна Иван Костов с овации. Тази вечер емблематичният политик представи книгата си „Свидетелства за прехода” в морския град, а над 150 души се наредиха, за да вземат автограф от автора. Костов бе посрещнат от евродепутата от ДСБ Светослав Малинов и общинския председател на партията Иво Баев. Премиерата уважиха областният управител Вълчо Чолаков, общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров, Йордан Георгиев от БСП и много общественици. Книгата бе представена от писателя и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев.

„През 1997 година аз се завърнах от Великобритания като студент. Ако някой ми беше казал, че през 1999г. България ще получи покана за Европейския съюз не само бих го взел за луд, просто бих помолил да ми се посочи един факт, който да се свърже с друг факт, който да направи това твърдение разумна хипотеза. Българската история точно в този период дава ясни доказателства, че може да се осъществи политическо чудо. За мен като професионален политолог управлението, довело до покана за Европейския съюз е политическо чудо. Това е бавно, мъчително постижение. Дълъг процес, който е бил замислен и управляван, не стихия, не се е случило от самосебе си. Да, много хора са участвали, но лидерът на този процес е бил Иван Костов. Това не може да се забрави”, заяви Светослав Малинов.

Самият Иван Костов, който е събрал мемоарите си за прехода в 450 страници, заяви, че се е съгласил книгата да има оптимистичен финал.

„Българите не трябва да униват нито за миг. Те имат огромна енергия и огромни възможности, могат да постигат необикновени постижения. Това е посланието на тази книга към всички и към привърженици, и към противници на демокрацията. Много е важно това да се знае в моменти на униние, когато има разколебаване и страхове”, заяви Иван Костов.

Според него е добре да има дебат за прехода, но не в посока митологизиране , а в посока тези, които ни управляват, да знаят какво е направено и какво не е било направено достатъчно добре. Целта е това, което не е довършено или не е направено, да се направи.

„Българското политическо лидерство няма да продължи напред истински, ако не преосмисли по този начин - критично и едновременно с това извлече позитивното от прехода. Защото няма да знае къде ще стигне и къде ще попадне”, заяви Иван Костов.

Представянето на книгата се превърна в диалог с автора. На въпрос какво се случва в момента с партиите, които не са в парламента, Костов заяви, че се надява неговите приятели да се обединят и в момента, в който могат да излъчат лидер, той първи би го подкрепил.