Държавата изземва функциите на семейството, не може някой друг да преценява как да отглеждаме децата ни. Нарушават се основни права. Започваме информационна кампания за опасността от предложената Национална стратегия за детето 2019-2030 г., заяви Магдалена Господинова, майка на 5 деца, която е сред родителите в Бургас, които днес започнаха да раздават брошури с предупреждение за рисковете в документа. „Би ли позволил на непознат да отглежда и възпитава твоето дете против твоята воля“, е риторичният въпрос, който задават инициаторите. „Ние сме средностатистиески родители, никоя организация не стои зад нас, не сме представители на дадена формация. Просто сме разтревожени родители“, каза Господинова. Бургазлии изразиха и съпричастност към протестите, организирани в други градове на страната, по темата.

"В тази стратегия няма разграничение кое дете е в риск и кое не. Залагат се понятия с морален изказ. В стратегията е заложен например терминът "детско правосъдие". Какво е това? Търсим го това понятие. Нашите съмнения са, че това тепърва ще трябва да адаптира.", казаха инициаторите на информационната кампания.

Родители от страната се обединяват срещу стратегията, определяща държавната политика в социалната сфера. В официално становище те заявяват, че новата стратегия е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлива за гражданите на България. Според тях в документа се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Те твърдят, че в основата на стратегията стои разрушаване на традиционното семейство, цели се ограничаване на правата на родителите и чрезмерно и недемократично разширяване на контролните функции на държавата по отношение на децата и семейния живот.


Недоволните граждани се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства.