Най-късно до края на май в съда трябва да бъде внесен обвинителен акт за случай с разораните дюни, който възмути обществеността. На 22-ри април в Прокуратурата трябва да постъпи заключението от последната допълнителна експертиза. Случаят с увреждането на дюните на Смокиня предизвика сериозна рекация, затова днес в отчета си от Апелативна прокуратура Бургас заявиха, че ще предложат на главния прокурор промяна на наказанието.

„Считаме, че се налага съществено увеличение на санкциите за престъпления по чл. 278 в от НК – противозаконно унищожаване и увреждане за защитени територии и местообитания. Сега предвидените в тази разпоредба наказания лишаване от свобода до 3 години или пробация или глоба не могат да изпълнят целите на специалната или генералната превенция. Най-вече предвид непоправивуемия резултат от тези престъпления. Разследване на Окръжна прокуратура Бургасз а унищожени дюни предизвика обществен интерес и много граждани и магистрати считат, че този размер на наказанията за този вид престъпления е много нисък”, заяви прокуро Петров.

Той направи сравнение с това, че например при престъпления против собствеността, когато се предвиждат наказания до или 10 години, отнетите вещи могат да се върнат или да се заплати тяхната стойност и да не остане никаква реална вреда от престъплението.

„А при престъпления по чл. 278 в вредите са невъзстановими или са необходими стотици или хиляди години да бъдат възстановени. Тези престъпления засягат интересите и правата на цялото общество”, заяви прок. Петров.