Апелативната прокуратура в Бургас: 3 години затвор, пробация или глоба за разорани дюни е малко. Искаме промяна

img

Най-късно до края на май в съда трябва да бъде внесен обвинителен акт за случай с разораните дюни, който възмути обществеността. На  22-ри април в Прокуратурата трябва да постъпи заключението от последната допълнителна експертиза. Случаят с увреждането на дюните на Смокиня предизвика сериозна рекация, затова днес в отчета си от Апелативна прокуратура  Бургас  заявиха, че ще предложат на главния прокурор промяна на наказанието.

„Считаме, че се налага съществено увеличение на санкциите за престъпления по чл. 278 в от НК – противозаконно унищожаване и увреждане за защитени територии и местообитания. Сега предвидените в тази разпоредба наказания лишаване от свобода до 3 години или пробация или глоба не могат да изпълнят целите на специалната или генералната превенция. Най-вече предвид непоправивуемия  резултат от тези престъпления. Разследване на Окръжна прокуратура Бургасз а  унищожени дюни предизвика обществен интерес и много граждани и магистрати считат, че този размер на наказанията за този вид престъпления е много нисък”, заяви прокуро Петров.

Той направи сравнение с това, че например при престъпления против собствеността, когато се предвиждат наказания до или 10 години, отнетите вещи могат да се върнат или да се заплати тяхната стойност и да не остане никаква реална  вреда от престъплението.

„А при престъпления по чл.  278 в вредите са невъзстановими или са необходими стотици или хиляди години да бъдат възстановени. Тези престъпления засягат интересите и правата на цялото общество”, заяви прок. Петров.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец