Педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" излязоха на протест.

Те настояват да отпаднат лимитите за хоспитализиране на децата с аргумента, че така не могат да диагностицират и да лекуват пациентите си адекватно. Сред исканията им са също увеличение на заплатите и промяна на статута на лечебното заведение. На срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера стана ясно, че част от исканията на педиатрите ще бъдат удовлетоврени.

Той обеща, че ще има допълнително финансиране извън заплащането по клинични пътеки, а някои от лимитите ще бъдат премахнати. Медиците обаче продължават да настояват за повече пари, цялостно отпадане на ограниченията за дейността и промяна в статута на специализираната болница.

В протеста на медиците участваха и техни колеги от други здравни заведения и родители на болни деца.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" обясни, че болницата трябва да получи един специален статут, да се премахнат лимитите, които пречат на децата да бъдат приемани във всяко едно отделение, когато имат нужда, както и да си осигури едно достойно заплащане на тези лекари.

"Протестът остава, защото въпреки всичко искаме да покажем проблемите в болницата. Срещата с министъра не отменя днешния протест", каза пред БНР д-р Димитър Русинов – педиатър и детски нефролог в Специализираната болница за детски болести.

Той посочи, че на вчерашната среща са получили уверение, че част от проблемите могат да бъдат решени.

На нея е обещано отпадане на част от лимитите към края на май.

Педиатрите се надяват това да се случи, каза д-р Русинов и добави, че в края на месец май лекарите ще имат нова среща със здравния министър, за да се отчете свършеното.

Ако обещаното от министъра се случи, болницата ще продължи да работи, категоричен е педиатърът, но уточни, че в противен случай са вероятни нови протести.

Докторът подчерта, че за момента няма върнато болно дете от болницата, но тези разходи остават за сметка на болницата и работещите в нея.

"Проблемът се трупа от години. Нещата обаче станаха много критични и абсурдни и вече не може да се чака. Няма хора, за да се покрие графика в отделенията", отбеляза педиатърът.

Министър Кирил Ананиев вчера се ангажира, че част от допълнителните средства, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри, ще достигнат и до Педиатрията.

По думите на д-р Русинов до 15 май трябва да е готова методиката за разпределението на средствата, все още обаче не се знае точната сума, която ще бъде отделена за специализираната болница.

Той посочи, че основната заплата на медицинска сестра в лечебното заведение е със 100 лв. над минималната работна заплата, тази на лекар с две специалности – с 200 лв., а на началник клиника – 300 лв. над минималната.

Специалният статут, за който настояват педиатрите, ще гарантира финансиране, независимо от НЗОК, каза д-р Русинов. По думите му вероятно до 3 години ще започне да функционира новата педиатрична болница.