Утре, 18.04.2019 г., в 17.00 ч. Общински съвет – Поморие ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде разгледана единствена точка – предложение за дарение на 5 000 евро за парижката катедрала „Нотр Дам дьо Пари”, наричана още „Парижката Света Богородица“.

Предложението е на кмета Иван Алексиев и е по повод трагичния инцидент, опожарил част от световноизвестния готически храм.

„Парижката Света Богородица“ е построена е през 1345 г. в центъра на Париж, като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена. Скулптурната украса на фасадата се смята за една от най-красивите в света. Това е и мястото, където Наполеон I е коронясан като император.

Огнената стихия от 15 април 2019 г. унищожи голяма част от покрива на централния корпус на сградата и доведе до рухване на заострения, висок близо 100 м. връх на катедралата.

„Като част от европейското семейство, споделящо общ дом и ценности, считам че е дълг на всеки един от нас да бъде съпричастен към грижата за опазване на културно - историческите и религиозни ценности, каквато е и вечният символ на Париж - „Нотр Дам дьо Пари”. Нека с този акт на дарение изкажем своята съпричастност към значимия паметник на френската и европейска култура”, пише в докладната си кметът Иван Алексиев.