„Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички тръгнем – здравеопазването умира.“, „Без търговски дружества в здравеопазването“, „Завръщане н медицинските стандарти“ и много други бяха плакатите, които издигнаха медицинските сестри. За пореден път медицинските специалисти излязоха днес на протест пред УМБАЛ-Бургас, за да поискат достойни условия на труд и по-високи заплати. За да изрази съпричастността си, при тях дойде и националният омбудсман Мая Манолова , която също се включи в демонстрацията.

Недоволството на медицинските сестри не секва, въпреки решението на правителството да отпусне допълнителни 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри.

„Как ще се разпределят тези средства, като сме търговско дружество? Ще ни глобят от ЕС. Трябва да се разработи наредба, а не да се дават на калпак. Тези 50 милиона са прах в очите“, каза Добринка Христова, която работи в УМБАЛ-Бургас. Сестра Веселина Николова от ДКЦ I попита дали увеличението важи за тях, тъй като нейната заплата е 580 лева, като има 35 години стаж. Сред протестиращите имаше специалисти, които са принудени да ходят на работа, въпреки че са със счупен крак или друго заболяване.

„Аз съм тук, за да ви подкрепя, защото стоя зад Вашите искания от първия ден на Вашия протест. И ще стоя с Вас до края, докато всяко едно от тях стане реалност. Искам да Ви поздравя, че въпреки страха, неудобствата и опитите за натиск, Вие сте тук, за да защитите правата си. Всеки от нас в един момент опира до Вас, до Вашата квалификация и професионализъм. Ние се оставяме във Вашите ръце, когато имаме нужда от помощ. Днес Вие имате нужда от помощ и подкрепа и аз призовавам всички български граждани да застанат зад справедливите искания на медицинските специалисти. Хората искат дългосрочни решения, сигурност, яснота как ще се разпределят средствата, дали наистина ще бъдат достътчни и дали ще стигнат до всеки медицински специалист, за да се изпълнят исканията от Вашата декларация. Изключително грозно и недостойно е да се правят опити да бъдат противопоставяни работещите в сферата на здравеопазването. Грозно и непочтено е да си настройват лекари срещу медицински сестри, да се настройват работещи в общински болници срещу работещи в частни болници, да се настройват пациенти срещу работещите в здравната система. Това е изключително недостойно поведение. Единственият начин нещата в системата да се променят е Министерството да осмисли, че е необходима реформа, а не подаяния – днес на Вас, защото протестирате, утре – на други. Първо е нужна реформа и второ – уважение към различните групи в сферата на здравеопазването. Опитът то да се превърне във враждуващи помежду си кланове е недостоен. Предлагам да не го позволяваме. Сигурна съм, че българските граждани са зад Вас“, каза Мая Манолова. Тя добре познава проблемите на хората, тъй като майка й е медицинска сестра с 38 години стаж.