С оригинален експeримент Районен и Окръжен съд в Бургас отбелязaха Деня на Конституцията – 16-ти април, като в ролята на същински магистрати влязоха журналисти от водещи регионални медии. Делото беше за особено актуална тема – побой пред дискотека по хулигански подбуди, което е от особена полза за работещите на терен репортери. Това им даде шанс да се поставят от другата страна и да се запознаят отблизо със закона, с начина, по който работят прокуратура, адвокати, съд. По време на подготовката за симулативното заседание особено внимание към журналистите прояви районен съдия Анатоли Бобоков, както и говорителят на съда Соня Игнатова.

14 бургаски журналисти влязоха с хъс в ролите, които години наред са отразявали от друга гледна точка, а те бяха съвсем истински - на съдия, съдебен състав, прокурор, адвокати, подсъдими, пострадал, свидетели и вещо лице. Делото наблюдаваха ученици от бургаски гимназии, студенти по право от БСУ, съдии, сред които членът на ВСС Боряна Димитрова, председателят на Окръжен съд Росица Темелкова, прокурори и омбудсманът Тодор Стамболиев.

Най-тежката и важна роля изигра Тони Белов от сайга burgasnews.com, подпомаган с ентусиазъм от Давид Сукнаров и Мила Николова от БМТ. На незавидната позиция, но с чувството на абсолютно невинни бяха Георги Русинов от вестник „Черноморски фар“, Мануела Янева от Gramofona.com и Боряна Тенчева от нашия сайт Burgasinfo.com. В тъжната роля на пострадала бе чаровната Емел Махмуд от Flagman.bg. Пламенни адвокати на подсъдимите бяха Иван Колев от Flagman.bg и Лалка Кипрова от „Дарик Бургас“, а повереник на жертвата – неотразимата и невероятно артистична Елена Танева от „Канал 3“. Прокурор, на когото могат да завидят дори действащи магистрати, беше енергичната Стела Божидарова от burgas24.bg. Свидетели, без чиито показания не може да мине и най-тежкото дело, бяха убедителната Петя Михова от БНР-Бургас и невероятната Надежда Гендова – отново от нашия сайт - Burgasinfo.com. Компетентна, сякаш цял живот е работила в съдебната медицина и на която дори опитната д-р Галина Милева може да завиди, беше Женя Петкова от Gramofona.com в ролята на вещо лице, изготвило съдебно-медицинска експертиза. Сценарият всъщност беше по истинско дело, гледано от съдия Бобоков и наистина постави много въпроси, чиито отговори бяха полезни за журналистите.

Тримата подсъдими бяха обвинени за това, че са нанесли побой пред дискотека „Астория“, причинявайки на пострадалата средна телесна повреда. В крайна сметка единият от тях беше осъден условно, а другите двама – с административно наказание глоба.
Присъстващите в залата магистрати оцениха забележителното старание на журналистите да защитават тезите си.