Инициативата „Научи и предай“ за популяризиране на делото на кан Тервел се проведе и в Ахелой. Народният представител от ГЕРБ Ася Пеева съдейства за прожекцията на филм, заснет през 2018 г. по повод 1300-годишнината от сражението, в което кан Тервел побеждава арабите и спасява Стария континент от тяхното нашествие. Лентата, която е осъществена от сдружение „Пазители на българщината“, бе представена пред учениците от ОУ „Христо Ботев” в Ахелой. Бургаският депутат е член на организацията, а това бе втора подобна среща, която се провежда на територията на община Поморие. На прожекцията присъстваха кметът на Ахелой Иван Георгиев и общинските съветници Борислав Ангелов и Илиан Щерев, както и преподаватели от учебното заведение.

„Освен славният български владетел Цар Симеон, и кан Тервел е водил битки на територията на някогашно Анхиало. Знам, че се гордеете с българската история, за мен е важно тя да бъде представена по достъпен и интересен начин”, сподели Пеева. Тя раздаде информационни книжки, с подробна информация за управлението и важните събития, свързани с българския кан. „Кампанията е с мото „Прочети и предай нататък“, ето защо се надявам филмът и книжките да достигнат до повече ученици,”, сподели още народният представител, член на парламентарната Комисия по образование и наука.

След прожекцията Ася Пеева заедно с общинските съветници и кмета на Ахелой изпразниха „Голямото сърце на Ахелой“. Към момента в града събират пластмасови капачки в помощ на онкоболен жител. Малко по-рано през деня народният представител и общинските съветници Борислав Ангелов и Илиан Щерев проведоха работна среща с директора на ЦДГ „Теменуга“ в Ахелой - Катерина Вражева. Коментирано бе предстоящото изграждане на нова сграда- филиал на детската градина. Така от 100 посещаващи детското заведение в момента, се очаква броят на децата да нарасне на 200.