Социално слабите на помощи от държавата да полагат не само общественополезен труд, но и да прибират реколтата от полето, предложиха от АИКБ на тристранката днес.

Хората на социални помощи полагат 14 дни в месеца по половин работен ден общественополезен труд. Предложението е да се добави и “краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула”.

“Ако бизнесът иска да ги наеме, не е нужно държавата да им ги праща под строй. Може да ги привлече със заплати”, контрира Ася Гонева от КНСБ.

При 5 неизвинени отсъствия от час за месец да се спират детските за цяла година, в предучилищна група - при 3 дни отсъствия. Тези предложения на ГЕРБ бяха отхвърлени от синдикатите.

Детските няма да се спират автоматично при 5 неизвинени, обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В методика ще се разпише, че ще се правят проверки на причините. Ако са натрупани от закъснения, няма да се спират парите. Сега между 12-15 хил. не ходят на училище, за да берат гъби или билки. Санкцията в момента не работела, защото, ако семейство има например 4 деца, взима 145 лв. детски. При спирането им доходът пада и те получават и социални - заради гарантирания минимален доход. Така още на следващия месец те вземат 190 лв.

Предложението детските да се спират при 10 отсъствия ще се обсъди в парламента