669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейното начало до края на март тази година, съобщиха от строителното министерство. Общо 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие (ББР).

В момента се работи по 138 сгради. 91 са на етап техническо обследване, за 7 е обявена обществена поръчка за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, а още 100 са с обявена обществена поръчка за изпълнение. По 17 все още работата не е започнала.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград – 143, а в Пазарджик 41.

Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация блокове са Хасково - 82, Стара Загора -72, София - 55, Пловдив - 50 и Перник 40. В община Хасково от 110-те сгради с договори за финансиране с ББР по 6 се работи, 10 са на етап техническо обследване, а за 12 сгради е обявена обществена поръчка за строително-монтажни работи.

Обновяват се последните 3 сгради с договори в община Стара Загора, както и последната сграда в община Перник.

В София 166 сгради имат договори с ББР за целево финансиране, като от тях се работи по 42, за други 32 са с обявена обществена поръчка за изпълнение, а 30 са в техническо обследване.

Обновяват се 13 сгради в Пловдив от общо 73 с договори за целево финансиране с ББР. 4 жилищни сгради в общината са на етап техническо обследване, а за пет има обществена поръчка за изпълнение. По една сграда са започнати обследвания.

Източник: monitor.bg