Факт е, че има родители, които не осигуряват право на образование на децата си. Механизмът, който имамe, се изпълнява от екипи от 10 000 души, които работят на терен по метода на убеждението. Учителите също полагат много усилия и разговарят с родителите, но са необходими и мерки на принуда. Това заяви в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев на форум за идеите в образованието, който се провежда в момента в експозиционен център „Флора”. Той започна веднага след откриване на реновираната по проект база на Професионалната гимназия по строителство в Бургас. На форума присъстват кметът на Бургас Димитър Николов, народните представители Ася Пеева и Ивелина Василева.

„Имаме само две мерки, които използваме за родители, които не осигуряват право на образование на децата си – глобите от общините, които се събират трудни и спирането на социалните помощи. Трябва да имаме и други мерки на принуда”, заяви министърът.

Той уточни, че народните представители в момента са предложили не спиране на социалните помощи, a трансформация на метода им на изплащане. Средствата могат да бъдат превеждани на училището, вместо на родителите, и от него да купуват нужните учебници или други неща на ученика.

Министър Вълчев сподели и защо община Бургас е спечелила приза „Град на знанието”.

„Инициативите на община Бургас имат мащаб, инициативност и поглед в бъдещето, които не само допълват, но и изпреварват националните политики и посочват пътя, по който трябва да вървим. Сред тях е изучаването на английски език, модернизацията и др.”, заяви министър Вълчев.