Председателите на Окръжен съд и Районен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова и съдия Асен Радев, връчиха грамота и наградиха студентка по право от Центъра по юридически науки към Бургаски свободен университет, участвала в конкурс за есе на тема „Етичните проблеми на правната професия“. Конкурсът бе организиран от университета, с партньорството на двата съда, по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и Деня на юриста – 16 април. На специална церемония днес, бяха обявени отличилите се есета и наградени техните автори. Събитието, на което партньори бяха Окръжен и Районен съд – Бургас, е начало на инициативите по отбелязване Деня на Българската конституция от двете съдебни институции. Специален гост бе съдия Боряна Димитрова, член на Висшия съдебен съвет, която получи грамота и специални признания от ръководството на Бургаски свободен университет, за активността й в решаването и развитието на правни въпроси.

Съдия Темелкова връчи грамотата на отличения от двата съда автор, Пенка Петрова, студент от II курс, цитирайки написаното в есето „Юридическата професия носи голяма тежест и отговорност. И тя, като всяка друга произлиза от обществото, но е натоварена със задачата да го възпитава“, като допълни „за нас е мисия и ценност да възпитаваме правни знания във Вас, опирайки се на моралните стожери да бъдем справедливи и обективни. Учете се, вярвайте и отстоявайте като юристи с достойнство правото!“.

Съдия Асен Радев се обърна към студентите с думите „За мен е голяма чест да бъде днес пред Вас! Пожелавам Ви, попътен вятър в морето на юридическата професия, като изразявам пълното си убеждение, че Бургаски свободен университет ще продължи да бъде генератор на високо – квалифицирани кадри“.

Съдия Боряна Димитрова също отличи автор в конкурса, четвъртокурсничката Лиляна Славова и поздрави студентите в аулата: „Мисля, че в тази държава трябва да се инвестира в бъдещето, което олицетворявате Вие и духовността!“.

Окръжен съд и Районен съд – Бургас ще организират Симулативен съдебен процес на 16 април, на който ще посрещнат студенти и ученици от бургаски училища.