Бургас да стане първия град в страната със специално обособен паркинг за мотори. Това предлагат в докладна записка до Общинския съвет в града председателят на местния парламент Костантин Луков, шефът на транспортната комисия Диян Димов и общинският съветник Стефан Колев. Предвижда се той да бъде изграден в участъка на бул. „Демокрация“, при кръстовището с ул. “Рилска”, до пешеходната пътека с “Богориди”.

„Факт е, че тази част от платното за движение не се използва от пешеходците от много години – защо тогава да не влезе в употреба по друг начин?“, посочват съветниците. Там, според съветниците, може да има 50 паркоместа. Те ще са точно между двете пътни платна на бул. „Демокрация“ и няма да пречат на движението. „Дърветата, които са там от десетилетия, няма да бъдат засегнати“, уверяват вносителите.

Според местните парламентаристи това ще облекчи трафика, ще намали замърсяването, ще спести допълнителна амортизация на инфраструктурата и ще разреши от части проблема с паркирането в района. Първият мотопаркинг щял да привлече и туристи на две колела в града.

Идеята идва на фона на предстоящия старт на мотосезон 2019. Откриването ще е на 20 април на Морска гара.