БЗНС показа първата българска рота в НАТО в документална фотоизложба, подредена в близост до сградата на Община Бургас.

„За пръв път показваме изложбата, тя ще обиколи 30 града. Поводът е, че тази година се навършват 70 години от учредяването на НАТО като пакт, съюз и система за сигурност. Навършват се и 15 години от официалното членство на България. Смисълът на изложбата е, че България не се присъединява преди 15 години, а още през 1951 година, само 2 години след като НАТО е учредено. Това става по инициатива на председателя на БЗНС д-р Г. М. Димитров, по онова време прокуден и в емиграция, решава да организира българска рота в рамките на Алинаса, с българско командване. Организирана е от преследвани български родолюбци. Ротата е от 200 човека и е ситуирана в Германия”, заяви лидерът на БЗНС Николай Ненчев. На откриването присъстваха още председателят на областната организация на БЗНС – Дойчо Дойчев, представители на ПП на БЗНС.

Фотодокументалната изложба „Една изстрадана мечта за свобода – Първа българска рота в НАТО 1951-1964“ показва историята на ротата. По идея на БЗНС са издирени и събрани документи и фото-архиви, свързани с първата бълграската рота в НАТО, съществувала 13 години. Използвани са материали от НВИМ София, както и лични архивни документи и фотоси на Тодор Кавалджиев – вицепрезидент на Р България 1997-2002г., и на други членове на БЗНС.

Малко известен факт е съществуването на Българската национална доброволческа рота № 4093 (Bulgarian Volunteer Company 4093). Тя е част от американските въоръжени сили в Западна Европа. Съществува от 20 октомври 1951 г. до 30 юни 1964 г. и е сформирана изцяло на доброволчески принцип. С нейната организацията и набирането на доброволци се заема д-р Г. М. Димитров. Само за три седмици той успява да убеди над 200 човека да се присъединят към ротата с думите: "Ние ще бъдем съюзници, а не наемници". Със своето участие българските политически емигранти, обявени за невъзвращенци, демонстрират дълбокото си несъгласие с комунистическото управление на България.

С ротата българският народ на практика става част, макар и символична, от военната организация на НАТО много преди 29 март 2004 г., когато Република България се присъединява към Алианса.